Svaki treci radnik bez božicnice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zaposleni u državnim i javnim službama ocekuju da ce Vlada ispoštovati kolektivni ugovor i zaposlenima isplatiti božicnicu od 1.250 kuna. Osim božicnice, zaposleni koji se financiraju izravno iz proracuna dobit ce i 600 kuna dara za djecu. To je iznos na koji mogu racunati i djeca ciji roditelji rade u javnom i privatnom sektoru. Vec je uvriježena praksa da poslodavci prigodni dar za djecu isplacuju u neoporezivom iznosu s gornjim limitom 600 kuna. Prema istom propisu, poslodavac radniku tijekom godine može isplatiti do 2,5 tisuca kuna neoporezivog "dara", a taj se iznos i u privatnim tvrtkama najcešce kombinira kao isplata regresa za godišnji odmor i božicnice.

No i ove ce godine najmanje 500 tisuca radnika ostati bez predbožicne financijske injekcije, odnosno svaki treci zaposleni u Hrvatskoj. Božicnice se, naime, najteže isplacuju u obrtu, slobodnim profesijama i malim privatnim poduzecima.

Božicnice i dar za djecu za 245 tisuca zaposlenih u državnim i javnim službama proracun u ovoj godini koštaju 1,7 milijardi kuna. Vlada je uoci uvodenja kriznog poreza od zaposlenih u državnim i javnim službama pokušala dobiti pristanak da im se ove godine božicnica prepolovi. No, nakon toga nitko više nije postavljao pitanje iznosa božicnice. Sindikati su stoga uvjereni da ce država ispoštovati kolektivni ugovor i novcani dodatak isplatiti u cijelosti.

Javna poduzeca, medu kojima su primjerice HEP, HŽ, HAC, Croatia Airlines i Hrvatske ceste, unatoc zahtjevu Vlade da masu sredstava za isplatu placa srežu za 10 posto do kraja godine, nece kažnjavati radnike, pa isplate božicnica nisu upitne.

I dok se u mnogim tvrtkama iznosi božicnice još ne znaju, radnici Autoceste Rijeka-Zagreb mogu sigurno racunati na 1.200 kuna, dok ce 300 kuna više dobiti svi zaposleni u Zagrebackoj banci. Radnici Plive racunaju na 2.000 kuna božicnice, dok iznos božicnice unutar Agrokora varira od poduzeca do poduzeca. Unutar Atlantic grupe radnici racunaju na božicnicu u rasponu od 1,2 do 1,5 tisuca kuna. Radnici T-HT-a racunaju na 2,5 tisuca kuna božicne nagrade. DM-drogerie markt radnicima isplacuje 13. i 14. placu u iznosu prosjecne bruto place, a u toj je kompaniji strana i isplata prigodnih darova radnicima u bonovima trgovackih poduzeca. Mnogi zaposleni božicnicu prošlih godina ne bi vidjeli da poslodavci ne posežu za takvim novcanim bonovima.


Podijeli: Facebook Twiter