Svaki treci obrt u blokadi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarsko obrtništvo i dalje slijedi silaznu putanju. U posljednje tri godine Istra je izgubila oko tisucu obrta te 3.620 zaposlenih u obrtništvu, tako da je u ovu godinu krocila s 8.141 aktivnim obrtom i 15.577 zaposlenih u obrtništvu, od cega 6.740 obrtnika te 8.837 zaposlenika. Posebno zabrinjava podatak da je gotovo svaki treci obrt u blokadi, dok su prijavljene nepodmirene obveze krajem prosinca iznosile više od 449 milijuna kuna.

- Obrtništvo je trenutno u strašnoj situaciji. Obrti se zatvaraju, a preostali jedva dišu, i to na škrge. Promjene sustava i zakona dugotrajan su proces, stoga se hitno treba izboriti za smanjenje obveza. Krizu treba prebroditi vatrogasnim rješenjima, upozorio je predsjednik Udruženja obrtnika Labina Valter Karlovic tijekom rasprave o stanju u istarskom obrtništvu u Buzetu, na sjednici Upravnog odbora Obrtnicke komore Istarske županije, koja je okupila predsjednike obrtnickih udruženja Istre.

Problemi obrtnika uvelike su uvjetovani recesijom koja je najviše pogodila gradevinare, trgovce i ugostitelje, ali i ostale sekcije obrtništva. Nelikvidnost, nelojalna konkurencija ili rad na crno, visoki PDV, samo su neki od problema koji guše obrtnike.

Isticu i potrebu izjednacavanja obrta s poduzecima jer glavni je problem odgovornost obrtnika koji za svoje poslovanje odgovaraju cijelom imovinom, dok trgovacka društva samo unesenom. Obrtnici se zalažu i za smanjenje, odnosno uvodenje diferencirane stope PDV-a po uzoru na neke europske zemlje.

- Francuska je dobar primjer: povecali su zaposlenost, država ima veci prihod, a smanjili su PDV, rekla je predsjednica Udruženja obrtnika Bujštine Mariza Dobrivojevic.

U iducih dvadesetak dana, najavio je predsjednik Obrtnicke komore Istarske županije Mario Paliska, izradit ce se analiza stanja u obrtništvu i prijedlozi mjera za poboljšanje koji ce se uputiti gradovima, županiji i državi.

- Treba zatražiti od Vlade da oformi radno tijelo koje bi zajedno s Hrvatskom obrtnickom komorom davalo hitne prijedloge da obrtništvo u ovom trenutku opstane, a u buducnosti se razvija, prijedlog je dopredsjednika Vitomira Papa. (G. CALIC ŠVERKO)

Najviše odjava u ugostiteljstvu
U Istri su najzastupljenije uslužne i trgovacke djelatnosti. Najviše odjava lani je zabilježeno u djelatnostima caffe barova, restorana i barova, cestovnog prijevoza, trgovine, racunovodstva, morskog ribarstva i gradevine. Najviše prijava bilo je u caffe barovima, morskom ribolovu, restoranima i barovima, iznajmljivanju i trgovini. Ocito je da su jedni zatvarali obrt, a drugi, bez obzira na krizu, lani otvarali, i to u istim djelatnostima.


Podijeli: Facebook Twiter