Svaki šesti karcinom izazvan infekcijom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svaki šesti karcinom, odnosno oko dva milijuna slucajeva širom svijeta, izazvani su infekcijama koje se mogu uvelike sprijeciti ili izlijeciti, pokazalo je istraživanje koje je provela skupina znanstvenika iz Medunarodne agencije za istraživanja raka u Francuskoj.

Znanstveni tim koji je proucavao ucestalost 27 vrsta raka u 184 zemlje utvrdio je da su cetiri vrste infekcija glavni uzrocnici, a to su infekcije ljudskim papiloma virusom, helicobacterom pylorijem i virusima hepatitisa B i C, prenosi BBC.

Oni su odgovorni za 1,9 milijuna slucajeva karcinoma grlica maternice, probavnog sustava i jetara, a vecina tih slucajeva je u zemljama u razvoju, izvijestili su autori istraživanja u radu objavljenom u casopisu Lancet Oncology.

Znanstvenici porucuju da je potrebno uložiti više napora kako bi se posvetilo karcinomima ciji se razvoj može sprijeciti te ih prepoznati kao prenosivu bolest.

Znanstvenici su utvrdili da je udio karcinoma izazvanih infekcijama u ukupnom broju karcinoma oko tri puta veci u zemljama u razvoju nego u razvijenim zemljama, te da se gotovo trecina pojavljuje kod osoba mladih od 50 godina.

Medu ženama rak grlica maternice cini polovicu karcinoma prenošenih infekcijama, a kod muškaraca oko 80 posto su karcinomi jetara i želuca.

Tim strucnjaka istice da bi primjena postojecih javnozdravstvenih mjera u borbi protiv tih infekcija, poput cjepiva protiv HPV-a ili virusa hepatitisa B ili antibiotsko lijecenje infekcije helicobacterom, mogla imati veliki ucinak na smanjenje tereta koji predstavlja ta bolest za svijet.


Podijeli: Facebook Twiter