Svaki peti u stalnom radnom odnosu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ugovori na odredeno vrijeme vec su duži niz godina prevladavajuci oblik zapošljavanja, pa prosjecno 80 posto novozaposlenih s poslodavcima sklapa upravo takve vremenski limitirane ugovore. Koliko je takav oblik zapošljavanja nesiguran jasno je i iz mjesecnih podataka domace burze za zapošljavanje.

Radnici kojima je istekao ugovor o radu sklopljen na odredeno vrijeme prevladavaju u strukturi novoprijavljenih nezaposlenih radnika. Lani se broj novonezaposlenih kojima je istekao ugovor o radu na odredeno vrijeme kretao izmedu 3,5 i 10-ak tisuca.

Trgovina, preradivacka industrija, gradevinarstvo kao i djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane najviše otpuštaju, ali i najbrže zapošljavaju novu radnu snagu.

Više od 50 posto novoprijavljenih osoba sa završenom višom školom ili fakultetom zaposli su se u prvih šest mjeseci nakon prijave na burzu nezaposlenih. Posao u roku od šest mjeseci od prijave nade i 40 posto onih s trogodišnjom strukovnom školom, dok u tom roku posao nade 30 posto nezaposlenih s osnovnom školom.

Najteže se zapošljavaju radnici bez ikakve školske spreme ili s nezavršenom osnovnom školom. Svega 20 posto takvih radnika uspije posao naci u roku od šest mjeseci od prijave na burzu.

Iz evidencije nezaposlenih u sijecnju je posao našlo 5.166 radnika, od cega ih je 4.760 zaposleno na odredeno ili neodredeno radno vrijeme, dok su ostali posao našli putem ugovora o djelu ili kroz neki drugi oblik zapošljavanja.

Pravne osobe, prema zadnjim podacima, zapošljavaju 1,18 milijuna radnika, dok je u slobodnim profesijama zaposleno nešto više od 237 tisuca radnika. Više od 33 tisuce zaposlenih su poljoprivredni osiguranici.


Podijeli: Facebook Twiter