Svaki peti Hrvat siromašan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo svaki peti stanovnik Hrvatske suocava se sa siromaštvom. Ispod granice siromaštva u prošloj godini živjelo je 856.429 gradana ili njih 17,4 posto, koliko prema podacima Državnog zavoda za statistiku iznosi stopa rizika od siromaštva. Tako se drugu godinu zaredom stopa rizika od siromaštva nije mijenjala, kao niti najrizicnije skupine, a to su starije osobe, posebno samacka kucanstva, nezaposleni, umirovljenici, kao i samohrani roditelji te posebno obitelji s više djece.

Analiticari smatraju da u ovoj godini nece doci do znacajnijeg pomaka linije siromaštva, unatoc cinjenici da je Hrvatsku tek u ovoj godini snažnije zahvatila ekonomska kriza koja za sobom nosi zatvaranje radnih mjesta, pa se smatra da ce na razini godine broj nezaposlenih porasti za 50 tisuca. Prag rizika od siromaštva u 2008. za samacko kucanstvo bio je dohodak, s novcanim i naturalnim primanjima, od 24.311 kuna na godinu. Drugim rijecima, samacko kucanstvo koje mjesecno u novcu i robi prihoduje manje od 2.025,91 kunu smatra se siromašnim. Umirovljenike, s prosjecnom starosnom mirovinom od 2.172,68 kuna, tako od praga siromaštva dijeli svega 146,77 kuna. Radnik na minimalcu od 2.171,34 kune na ruke granici siromaštva bliži je za 134 kune od umirovljenika s prosjecnom starosnom mirovinom.

Za cetveroclano kucanstvo, odnosno dvoje odraslih i dvoje djece, prag rizika od siromaštva iznosi 51.054 kune na godinu. U prošloj godini takvo je kucanstvo mjesecno zaradivalo (novac i natura) najviše 4.254,5 kuna. Cetveroclana obitelj koja je prošle godine mjesecno prihodovala prosjecnu placu od 5.108 kuna na ruke živjela je na ozbiljnom rubu siromaštva. Pritom valja napomenuti da je ova prosjecna placa na razini prvih osam mjeseci prošle godine. Naime, osmomjesecni prosjek, a ne svih 12 mjeseci, država uzima za izracun cijelog niza naknada.

Prema mišljenju Gorana Bakule, ekonomskog savjetnika NHS-a, stopa rizika od siromaštva za ovu godinu, koja ce se izracunavati u iducoj godini, vjerojatno nece znacajnije rasti. Pomaci na tržištu, naime, nisu takvi da bi gradane povukli ispod linije siromaštva. Medutim, iako prag siromaštva nece biti probijen, pojacat ce se pritisci, odnosno nazadovanje zaposlenih radnika. Nacionalna linija siromaštva, kada se iz izracuna iskljuci dohodak u naturi, neznatno raste. Uz iskljucivi kriterij novcanih prihoda, ona je lani iznosila 18,9 posto, dok je u 2007. iznosila 19 posto.


Podijeli: Facebook Twiter