Svaki peti građanin u opasnosti od siromaštva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opasnost od siromaštva i socijalne isključenosti danas prijeti svakom petom građaninu te obiteljima izvan uobičajenih socijalno ugroženih kategorija, rekao je pučki pravobranitelj Jurica Malčić na konferenciji za novinare hrvatskih pravobranitelja u povodu današnjega Međunarodnog dana ljudskih prava.

Jurica Malčić istaknuo je da se planovi za povećanje djelotvornosti socijalne politike i socijalne pomoći u Hrvatskoj ne ostvaruju pri čemu je ocijenio upitnim provođenje planova o jačoj državnoj potpori starijim osobama te beskućnicima.

Smatra da je potrebna reforma sustava socijalne skrbi, uključujući integraciju i informatizaciju sustava, preispitivanje i prilagodbu zakona i politike teškome socijalnom stanju, jačanje potpora najugroženijima, unaprjeđivanje profesionalizma i učinkovitosti i osiguranje jednakosti svih pred sudovima i drugim državnim i lokalnim tijelima.

"U ime budućih ciljeva, ne smije se ići ispod minimuma standarda ustavnih i ljudskih prava i socijalne pravde", naglasio je Malčić, dodajući kako to dovodi u pitanje ustavna načela socijalne države i socijalne pravde.

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić rekla je da svaka ekonomska kriza najviše pogađa djecu, koja u obiteljima s nižim prihodima češće doživljavaju psihičko zlostavljanje. Istaknula je da je prelamanje ekonomske krize na djeci vidljivo kroz ukidanje odluke o besplatnim udžbenicima, ukidanje besplatnog javnog prijevoza, smještaja i prehrane u učeničkim domovima te u smanjenju udjela subvencioniranja djece u vrtićima u nekim županijama. Rješenje vidi u boljoj intervenciji države, pomoći i potpori stručnjaka, transparentnijoj raspodjeli novca za djecu u ukupnom dohotku te u stvaranju tzv. "dječjeg proračuna".

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić rekla je da su tri najčešće skupine osoba koje ulaze u kategoriju siromaštva - žene žrtve obiteljskog nasilja, trudnice i umirovljenice. Istaknula je da su, po podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), 2011. godine evidentirane 184 žrtve nasilja, od kojih su zaposlene samo 22, pri čemu je dodala da te žrtve najčešće žive na rubu siromaštva, a socijalna prava ostvaruju slabo ili nikako.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak istaknula je kako Svjetska banka procjenjuje da 20 posto najsiromašnijih ljudi na svijetu ima invaliditet te da ih se u njihovim zajednicama smatra najzapostavljenijima.

Po podatcima Hrvatskog registra za osobe s invaliditetom, u nezadovoljavajućim uvjetima stanuje oko 18 posto osoba s invaliditetom, rekla je Slonjšak i dodala da su socijalna davanja za tu skupinu u usporedbi s europskim vrlo niska i ne osiguravaju dostojanstven život.

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić rekao je na kraju današnje konferencije kako vjeruje da će 1. veljače prestati obavljati tu dužnost, pri čemu je svima zahvalio na suradnji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter