Svaki je posao dobar, treba preživjeti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon nezaboravne izjave premijerke Jadranke Kosor o pastirima, Vlada je nedavno odbila odobriti uvoz pomocnih radnika u stocarstvu ustvrdivši da na Zavodu za zapošljavanje ima na tisuce osoba koje, po svojim kvalifikacijama, odgovaraju potrebama tih poslova. A kakav je stav gradana o obavljanju poslova ispod njihove razine strucnosti i obrazovanja te pod kojim bi ih uvjetima prihvatili istražio je portal MojPosao u anketi provedenoj medu više od 1.000 ispitanika.

Ispada da bi 54 posto ispitanika da nema posao prihvatilo i onaj ispod svoje razine strucnosti i obrazovanja. Isticu da nijedan posao ne treba omalovažavati, da je bilo kakav izvor prihoda bolji nego nikakav te da je biti nezaposlen iznimno frustrirajuce pa je bolje raditi bilo što.

"Ne može se živit' od zraka", "Bolje vrabac u ruci nego golub na grani", komentari su nekih ispitanika. Mnogi koji vec rade na takvim poslovima napominju i da u sadašnjoj situaciji nemaju izbora, jer racune i kredite treba placati.

Posao ispod svoje razine strucnosti i obrazovanja 27 posto ispitanih radnika prihvatilo bi pod uvjetom da su uvjeti bolji nego na njihovom sadašnjem poslu. No, mnogi isticu i da bi pristali na manja primanja pod uvjetom da je radna okolina zdravija i da imaju više vremena za privatne obveze.

Kao honorarni, posao ispod razine svojih kvalifikacija, koji bi obavljali uz postojeci, prihvatilo bi deset posto ispitanika. Kao razlog uglavnom navode premala primanja na sadašnjem radnom mjestu. Nekima je privlacna i mogucnost rada na polju koje ih zanima, a nije vezano za njihov trenutni posao.

Da nikada ne bi prihvatili takav posao tvrdi samo tri posto ispitanika. Smatraju da se ne isplati podcjenjivati te vele da im ne pada na pamet prihvatiti takav posao nakon toliko novca i truda uloženog u obrazovanje i usavršavanje. "Ako posla koji odgovara mojim kvalifikacijama nema ovdje, ima ga vani", komentar je jednog ispitanika.


Podijeli: Facebook Twiter