Svaki drugi automobil neispravan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U tradicionalnoj akciji besplatnog pregleda vozila u kojoj je pregledano 5.462 automobila više od polovice bilo je neispravno, ponajviše uredaji za kocenje te svjetla, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Akciju Dani tehnicke ispravnosti vozila provele su od 1. do 6. lipnja diljem Hrvatske 154 stanice za tehnicki pregled, Hrvatski autoklub i Centar za vozila Hrvatske pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

HAK istice da je, za razliku od dosadašnjih 17 godina, kada se neprekidno smanjivao broj pregledanih automobila, ove godine u akciji sudjelovalo cak 128 posto vozila više nego prošle godine, a najviše se povecao broj osobnih, kojih je bilo više od 98 posto.

Uz uredaje za kocenje (više od 1.300) i svjetla (oko tisucu), najviše je neispravnosti bilo na ovjesu i kotacima (593), ispušnom sustavu - EKO testu (581) te na motoru osobnih vozila (478).

Najviše tehnicki neispravnih automobila proizvedeno je 1997. i 1998. godine, što je indikativno jer je prosjecna starost voznog parka u Hrvatskoj oko 10,5 godina. Raspon vozila s utvrdenom tehnickom neispravnošcu proteže se od cetiri vozila proizvedena 2008. do dva proizvedena 1969. godine.

Akcija se ocjenjuje uspješnom, osobito zato što su joj se odazvali vecinom vlasnici automobila starijih od pet godina i oni koji sumnjaju da su im vozila neispravna te budi nadu da ce se - radi vece sigurnosti na cestama - ukloniti pronadene nepravilnosti.

HAK istice da bi se više vozila trebalo odazvati pregledu jer je ovogodišnji broj pregledanih vozila tek oko 0,27 posto od ukupno dva milijuna, koliko se procjenjuje da ih u Hrvatskoj ima.


Podijeli: Facebook Twiter