Svaki detalj jedna prica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Sve je pocelo iz šale, od garaže nastala je konoba, zapoceo je svoju pricu Serdo Rupenovic, vlasnik konobe Kvartin u mjestu Vranici nedaleko od Poreca. Smjestila se na potezu izmedu Poreca i Višnjana, odmah nakon kružnog toka u gornjim Špadicima i ispisuje 16. godinu postojanja.

Serdo i njegova supruga Gina, isprva su htjeli od garaže podno obiteljske kuce urediti malenu prostoriju za druženja s prijateljima, no s vremenom se pocela radati ideja o pravoj istarskoj konobi kakva je ona danas. "Štockanje", rušenje zidova, i razne preinake dok prostor nije poprimio današnji izgled potrajalo je nekoliko godina.



Iz dana u dan, kamen po kamen pisala se povijest, utkana u svaku tavelicu i u svaki detalj, a koja se danas išcitava iz svakog kutka konobe. Tavelice sam skupljao po selima, nešto smo kupovali nešto trampili, nešto smo dobili, kaže nam Serdo, prisjecajuci se dana kada je bio na pocetku, kada je svojim rukama poceo graditi Kvartin. Upravo zbog osobnog pecata koji izvire iz cijelog prostora, svaki detalj ili predmet kojih ima na stotine, prica jednu pricu.

- Jednom prilikom, iz mojih rovinjskih dana, oduševila me caša u kojoj sam dobio pice, kvartin, i otuda ime za konobu, pojasnio nam je Serdo, napominjuci da se takve caše u nas više ne proizvode vec ih je morao naruciti iz Francuske. Veli da ima samo jedan originalni primjerak te da ga ne bi dao ni za što.



U konobi radi cijela obitelj, Serdo, njegova supruga Gina te njihovo dvoje djece Soren i Ana, a povremeno, pogotovo u sezoni uskacu i drugi clanovi. Obiteljski se stoga, kaže nam Gina, odnose i prema gostima kojima žele ponuditi domacu atmosferu i domacu hranu. Kaže da njihovi gosti tako jedu iskljucivo domaci kruh koji ona mijesi, domacu tjesteninu te sve one istarske delicije koje nose domaci pecat poput tartufa ili ribe.

- Gosti to prepoznaju i valjda se zato uvijek vracaju, i turisti i domaci, kaže nam Gina. Veli da su ponosni na svoju cripnju koja može biti s teletinom, janjetinom ili ribom, ali i sa biftekom "Kvartin" s pršutom i sirom od tartufa. Takoder, dodao je Serdo, ono što možemo istaknuti je naš šugo koji je jedan od rijetkih u istarskim konobama potpuno prirodan, dakle bez brašna za zgušnjavanje.



- Radimo ga iskljucivo sa žbujom, koliko mesa, toliko žbuje, to je recept, i to je ono što gosti i gurmani cijene, kaže Serdo ne skrivajuci ponos. Dodao je da nikad ne koriste umjetne i industrijske proizvode pa im je tako i palenta prirodna. Konoba Kvartin nudi tako domacu istarsku hranu, donekle klasican meni, ali zato svako jelo ima osobnost, bilo da je zacinjeno nekim obiteljskim receptom ili je pak posluženo na nekonvencionalan nacin. Pršut primjerice tako režu pred gostima, i to sa stalka napravljenog od stare "singerice", a poslužuje se na malim drvenim košaricama. Tu su potom skije, odnosno daska s izdubljenim utorima na kojima se poslužuju rakije.

- Rakije takoder sami spravljamo. Imamo tako rakiju od rogaca, bijele trešnje, mendule, banane, jagoda, pa cak i od kaktusa, veli nam Gina, no kucni specijalitet "mirakolo" gosti najviše vole. Pojasnila nam je da je to pice cije je baza crno vino sa raznoraznim sastojcima koji su tajna.



- Svaki detalj i svaki predmet unutar konobe ima svoju pricu, svoju povijest kako se našao ovdje. Želimo da se ta prica, zajedno s našim gostima nastavi pricati, s koljena na koljeno, zakljucili su supružnici Rupenovic, zadovoljni jer su uspjeli u konobu, osim obiteljskog biznisa, utkati i gotovo cijeli svoj život, od djetinjstva do današnjih dana.


Podijeli: Facebook Twiter