Svaki dan stotine novih izbjeglica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pola milijuna Afganistanaca koji bježe od rata izmedu talibana i nacionalnih i medunarodnih snaga izbjeglice su u vlastitoj zemlji, a zanemaruje ih medunarodna zajednica i njihova vlada, naglašava Amnesty International u cetvrtak.

Približno 400 osoba svakodnevno postaju izbjeglice, tvrdi britanska nevladina organizacija u izvješcu koje se temelji na tri godine istrage na terenu. Samo u gradu Kabulu Amnesty International ih je izbrojio 35.000 u 35 kampova.

Razne humanitarne organizacije zbog zabrane "ne mogu isporuciti pomoc raseljenim zajednicama jer bi to impliciralo da kampovi postaju stalni", žali nevladina organizacija dodajuci kako se bunare ne može iskopati nego se voda mora prevoziti kamionom izbjeglicama.

"Lokalne vlasti ogranicavaju napore oko pomoci jer žele vjerovati da ce ljudi otici", kaže Horia Mosadiq, znanstvenica u Afganistanu i autorica izvještaja pod naslovom "Pobjeci od rata, živjeti u bijedi, kriticno stanje raseljenih osoba unutar Afganistana".

"Radi se o krizi ljudskih prava, skrivanoj ali zastrašujucoj", tvrdi Mosadig. "Medunarodni donatori koji financiraju 90 posto ukupnih afganistanskih javnih troškova trebali bi se uvjeriti da njihova humanitarna pomoc zadovoljava potrebe raseljenih", kaže Mosadiq.

Rat izmedu provladinih i protuvladinih snaga glavni je uzrok raseljavanja, tvrdi Amnesty International.


Podijeli: Facebook Twiter