Svaki dan dvije žrtve seksualnog nasilja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svakoga dana u Hrvatskoj se prijavi minimalno jedno, a najcešce dva kaznena djela seksualnog nasilja. Žrtve su vecinom djeca i malodobne osobe. To pokazuju rezultati istraživanja Seksualno nasilje u Hrvatskoj 2000. - 2010. koje je provela udruga Ženska soba.

Od 2000. do 2010. godine prijavljeno je ukupno 6.625 kaznenih djela protiv spolne slobode i spolnog cudoreda, a bilo je 6.685 žrtava. Broj prijava po godinama varira od 461, koliko ih je primjerice bilo 2002. godine, do 761 registrirane 2008. godine. U analiziranom desetljecu nije zabilježen znacajan rast ni pad prijava. Ova stagnacija, medutim, nije dobar znak jer valja imati na umu da sva domaca i strana istraživanja pokazuju da se seksualno nasilje rijetko prijavljuje.

Razlozi neprijavljivanja

Tako se, primjerice, racuna da na svako prijavljeno silovanje dolazi 15 do 20 neprijavljenih. Razlozi neprijavljivanja dijelom su osobne prirode, vezani za žrtvu, no dio ih je blisko povezan s radom institucija.

- Žrtve se boje pocinitelja, ali i ponovne viktimizacije od strane nadležnih institucija. Strah ih je da im nitko nece vjerovati i da ce biti okrivljene za ono što im se dogodilo, objašnjava voditeljica Ženske sobe Maja Mamula. Djeca su bila žrtve seksualnog nasilja u cak 32 posto slucajeva prijavljenih proteklih deset godina, a u 30 posto slucajeva žrtve su bile malodobne osobe u dobi od 14 do 18 godina. Najcešci oblik seksualnog nasilja su bludne radnje - na njih se odnosi 34 posto prijava, slijedi silovanje - 15 posto prijavljenih djela, zadovoljavanje pohote pred djetetom ili malodobnom osobom - 14 posto, te spolni odnošaj s djetetom - 10 posto.

Protokol o postupanju

Djeca su najcešce žrtve bludnih radnji, zadovoljavanja pohote i spolnog odnošaja s djetetom. Malodobne osobe takoder su najcešce žrtve ovih istih oblika seksualnog nasilja, ali uz to i žrtve silovanja. Tijekom deset godina prijavljeno je ukupno 1.228 kaznenih djela silovanja. Žrtve su golemom vecinom bile žene - 92 do 98 posto, ovisno o godini - i to najcešce u dobi od 19 do 30 godina. Oko 80 posto silovatelja ima izmedu 19 i 39 godina.

Od 2000. do 2010. registrirano je 3.987 pocinitelja seksualnog nasilja, medu kojima je 96 posto muškaraca. Iako je tijekom posljednjih godina došlo do poboljšanja u zaštiti žrtava, stanje je daleko od zadovoljavajuceg. Najveci problem je needuciranost službenika koji prvi komuniciraju sa žrtvom koja prijavi seksualno nasilje te izostanak suradnje medu institucijama. Stoga bi trebalo donijeti protokol o postupanju u slucaju seksualnog nasilja. Protokol je izraden, ali ceka da ga netko pošalje u saborsku proceduru. (V. ROLLER/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter