Svaki dan bez posla ostane 30 Istrana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Broj nezaposlenih u Istri krajem prošloga mjeseca popeo se na cak 9.646 što je za gotovo 40 posto više nego u istom razdoblju lani. Mjesec dana ranije, u prosincu 2009. godine, u podrucnoj službi Zavoda za zapošljavanje bilo je evidentirano 8.740 nezaposlenih cime je dakle, svakog dana, tijekom sijecnja bez posla ostalo cak 30 Istrana.

Koliko je situacija alarmantna svjedoci i podatak iz veljace 2008. godini kada je broj nezaposlenih iznosio 6.888 i to je bio najnepovoljniji mjesec te godine u evidenciji HZZ-a. Zadnji je put brojka od devet tisuca nezaposlenih dostignuta 2002. godine.

- U zadnjih osam godina ovo je zasigurno najveci broj nezaposlenih, a jedan od razloga je ekonomska kriza, ali takoder i veliki broj osoba koje se zapošljavaju tijekom sezone te se sada vracaju na Zavod, kaže Irena Peruško, rukovoditeljica Odjela analitike, statistike i informatike u pulskoj podrucnoj službi HZZ-a.

Medu novoprijavljenim nezaposlenim osobama prošlog je mjeseca ugovor o radu na odredeno istekao za 795 radnika, a još ih je oko 400 na burzi završilo kao tehnološki višak.

Najveci broj nezaposlenih zabilježen je u veljaci 2002. godine - nevjerojatnih 13.335. Racanova Vlada uvela je promjene u nacinu evidentiranja nezaposlenost kada su nastale fiktivno bolje slike na burzi rada, pa je tako u Istri u 2003. godini nezaposlenost naglo smanjena na prosjecnih 6.400 osoba.

- Da se nije mijenjao nacin racunanja podaci Zavoda o nezaposlenosti bi u Istri sada iznosili oko 13.500 osoba, a to je socijalna bomba koja ce kad-tad eksplodirati, rekao je Bruno Bulic, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera. (M. JERIN)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA.


Podijeli: Facebook Twiter