Svaki dan barem jedan poziv u pomoc

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu Medunarodnog humanitarnog dana gradonacelnik Boris Miletic primio je voditelje i clanove grupe Facebook Puljani humanitarci te predstavnike udruge Naš san njihov osmijeh.

- Bit ovoga prijema je zahvaliti dobrim ljudima koji pomažu onima kojima je pomoc potrebna, ali i uputiti svima ostalima apel da je dobro ciniti dobro i pomagati, rekao je gradonacelnik.

Nedostaje skladišni prostor

Igor Loparic, predsjednik udruge Naš san njihov osmijeh, koja okuplja više od pedeset clanova, naveo je da je iznimno zadovoljan odazivom humanitarnim akcijama te da se brojni Puljani, ali i žitelji cijele Istre i Hrvatske, unatoc teškoj situaciji još uvijek rado odlucuju nekome pomoci.

- Ljudima se naprosto mora pružiti prilika da sudjeluju u necemu dobrom. Mi smo put kojim ce kanalizirati svoju potrebu da pomognu, da se ukljuce i budu humanitarni, a kasnije sve ide svojim tokom, naveo je Loparic.

Danas svaki mjesec pomažu cak 30 obitelji, od kojih vecina živi u Puli. Uglavnom se radi o samohranim majkama, nezaposlenima, slabo pokretnim ili nepokretnim osobama, slabostojecim umirovljenicima, ali i bolesnim osobama koje nisu u mogucnosti zaposliti se, odnosno samostalno brinuti o sebi.

Uputio je apel za pomoc udruzi, kojoj nedostaje skladišni prostor u kojem bi se pohranjivala prikupljena hrana, higijenske potrepštine, odjeca i obuca. Ustvrdio je da je sve više onih koji takvu vrstu pomoci traže, a ove godine "obukli" su 30-ak obitelji.

U akciju ukljuceni vrtici i škole


I Sladana Božac, Facebook humanitarka, rekla je da je situacija u gradu sve teža te da im se sve više ljudi javlja za pomoc.

- Svakodnevno naši clanovi prime barem jedan poziv u pomoc. Stoga i mi svakoga tjedna hranom i higijenskim potrepštinama doniramo barem jednu obitelj, navela je Božac. Podsjetila je da je ova grupa u zadnjih nekoliko mjeseci odradila i tri velike humanitarne akcije - prikupljala je donacije za istarske sigurne kuce i žene žrtve nasilja u obitelji, jednu je akciju posvetila osobama s invaliditetom, a jednu, i to na razini cijele države, imali su za domove za nezbrinutu djecu.

Zadnja akcija prikupljanja hrane i higijenskih potrepština pokrenuta je pocetkom mjeseca i trajat ce do 18. prosinca, a u nju su, navela je, ukljuceni i istarski vrtici i škole. Jer, upravo bi djecu, složili su se svi, što ranije trebalo poduciti da je lijepo i dobro pomagati.

- Žalosno je da se podaci o tome kome treba pomoc klasificiraju kao tajni pa mi zapravo ne znamo tko sve u ovom gradu živi bolestan, sam, siromašan, cak i na rubu gladi. Jer, na kraju krajeva, svima bi nam cilj trebao biti isti - pomoci onima kome je pomoc doista potrebna, navela je Božac.

- Nama je bitan osobni uvid u neciju problematiku, no bolja koordinacija s ustanovama koje se bave socijalnim problemima sigurno bi bila od koristi, rekao je Loparic.

Pohvalio se da je njihovom inicijativom riješena i teška životna situacija obitelji Kasunic (samohrane majke s petero djece iz Kurjavici pokraj Višnjana), cije se preseljenje u Pulu ocekuje ovih dana.

Gradonacelnik voditeljima humanitaraca urucio poklon-bonove, a oni ce, kako je rekao, najbolje znati kome ce ih proslijediti. (B. PETROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter