Svaki cetvrti Hrvat navija za Slovence

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenska agencija za istraživanje javnog mnijenja Ninamedia objavila je prije nekoliko dana rezultate velike ankete o sportskim naklonostima gradana nekoliko zemalja bivše Jugoslavije. Istraživanje je provedeno, uz pomoc agencija Puls i Mediana Fides, u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, a rezultati su zanimljiv pokazatelj trenutacnog stanja svijesti postjugoslavenskih nacija.

"Radi se o necemu što je više od sporta, o stanju nacionalne psihe", objašnjava sociolog dr. Slaven Letica, kojeg smo upitali za komentar važnosti takvog istraživanja.

Snaga Jadrana

Sportski navijaci u susjednim državama skloni su podržati nacionalne timove i istaknute pojedinacne sportaše iz susjedstva. U Sloveniji dvije trecine navijaca podržava sportske nastupe ex-jugoslavenskih susjeda. Skoro polovica, oko 45 posto gradana Srbije dijeli zadovoljstvo sportskih pobjeda hrvatskih natjecatelja, dok njih 49 posto podržava i navija za sportaše iz Bosne i Hercegovine.

Hrvatski navijaci nisu tako blagonakloni prema susjedima. Samo deset posto navijaca iz Lijepe naše veselit ce se srbijanskim sportskim uspjesima, svaki cetvrti podržat ce slovenske sportaše, a dvije trecine njih podržat ce sportske ekipe iz Bosne i Hercegovine. Tocnije, 11 posto Hrvata navijat ce za neku srpsku momcad, 23 posto za slovensku, dok 66 posto daje svoju podršku bosanskohercegovackim sportašima.

- To je snaga Jadranskog mora. Srbi i Slovenci osjecaju mnogo jacu nostalgiju prema Hrvatskoj, moru i zajednickim uspomenama nego Hrvati, objašnjava sociolog Slaven Letica. Ima objašnjenje i za slabu hrvatsku podršku sportašima iz Srbije: "Jasno je zašto se ne navija za srbijanske sportaše - mnoge su loše stvari i dogadaji iza nas. Napad na Hrvatsku, rat, okupacija, pocinjeni zlocini - sve to je još uvijek iznad sportskih utakmica i navijanja".

Traumatican raspad

Ocekivano, odnos prema Srbiji i njezinim predstavnicima na sportskom polju vrlo je rezerviran zbog rata i traumaticnog raspada bivše države, koji je obilježila velikosrpska ekspanzija na Hrvatsku. Mnogo više iznenaduje rezigniranost prema Sloveniji, jer je rijec o državi s kojom Hrvatska - do nedavne blokade pregovora s EU-om - nije imala dramaticnijih sporova.

- Slovenska blokada izazvala je vrlo veliku politicku distancu prema Sloveniji, koja još uvijek nije prevladana, smatra politolog Davor Gjenero. "Osim toga, veca je jezicna i socijalna distanca Hrvatske prema Sloveniji, nego obratno. Naime, u Sloveniji svi razumiju i do neke mjere govore hrvatski, dok u nas rijetko tko govori slovenski, a nema mnogo niti onih koji ga razumiju", napominje Gjenero. "Slovenska blokada ostavila je ožiljak na nacionalnoj psihi Hrvata", dodaje dr. Slaven Letica.

Istraživanje provedeno u Sloveniji pokazuje da državljani te zemlje ne obracaju posebnu pozornost na sportske i društvene dogadaje u zemljama bivše Jugoslavije. Ipak, njih 17 posto više prati sportska i kulturna zbivanja u Hrvatskoj i Srbiji nego u ostalim zemljama. Štoviše, cak šezdeset posto Slovenaca kaže da navija za hrvatske sportaše kad igraju protiv neke trece zemlje, dok njih 58 posto navija i za Srbe.

- Socijalni kontakti u jednom smjeru su veci nego u drugom. Puno više Slovenaca ljetuje u Hrvatskoj nego što Hrvata odlazi u Sloveniju, objašnjava Davor Gjenero i podsjeca: "Ne smijemo zaboraviti da u Sloveniji postoji velika hrvatska, bosanska i srpska dijaspora".

Dakle, istraživanje je pokazalo da su hrvatski navijaci spremni bezrezervno podržati samo Bosnu i Hercegovinu i njezine predstavnike, dok je podrška Srbiji i Sloveniji vrlo upitna. Od sportskog "bratstva i jedinstva" nema ništa kad se govori o hrvatskim navijacima, no slovenski i srpski navijaci cini se da su druga prica. Slovenci ce podržati sportaše s Balkana, iako odavno ne dijele istu državu, saveznu ligu i nacionalne sportske ekipe.

Odnos prema sportašima iz susjedstva za hrvatske je navijace još uvijek povezan s ratnom prošlošcu, odnosno krupnim politickim sukobima.


Podijeli: Facebook Twiter