Svaki četvrti Bugarin plaća mito državi

Ilustracija
Ilustracija

U javnim službama u Bugarskoj u protekloj je godini prosječno bilo 150.000 slučajeva mita mjesečno, što znači da je svaki četvrti Bugarin u kontaktu s državnom upravom plaćao mito, objavljeno je u utorak u izvješću o istraživanju o korupciji u toj zemlji.

Istraživanje Centra za istraživanja demokracije (ZID), koje nije pokazalo koliki je opseg mita izražen u novcu, pokazalo je ponovni rast korupcije nakon opadanja u 2009. i 2010. 

U oko 70 posto slučajeva, mito je plaćeno na zahtjev državnih službenika. Taj podatak nije u skladu s poznatom tvrdnjom da je korupcija u Bugarskoj ukorijenjena u narodu kao rezultat dugogodišnje povijesne i kulturne tradicije, izjavili su znanstvenici okupljeni u ZID-u.

Istraživanje ukazuje da nije moguće korupciju prevladati samo strogim kontrolama i pravosudnim progonom, čak i kad bi se povećao broj ljudi u institucijama koje se bore protiv korupcije. Jedina je mogućnost "temeljita reforma" državne uprave i javnog života uopće, tvrde stručnjaci.

Prema procjenama ZID-a, svakodnevna korupcija u Bugarskoj dvostruko je veća nego u većini članica EU-a. Korupcijom u Bugarskoj najviše je pogođena policija, i to uglavnom prometna, zatim zdravstvo, pravosuđe i carina. (Hina/APA)


Podijeli: Facebook Twiter