Svake godine sve više studenata bira Pulu za nastavak obrazovanja


"Obrazovanje je najmoćnije oružje kojim možete mijenjati svijet", poručila je Tea Golja, v.d. pročelnice Odjela za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije mnogobrojnim brucošima koji su svoje buduće zanimanje odabrali upravo među ovim studijskim smjerovima. Za njih i njihove kolege sa drugih smjerova Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, danas je u svečanoj Dvorani Tone Peruško upriličen prijem kako bi im voditelji Odjela i njihovi budući profesori poželjeli dobrodošlicu na pulsko sveučilište.

Kako nam je rekla prorektorica za nastavu i studente profesorica Nevenka Tatković, u ovoj je akademskoj godini na preddiplomske i diplomske studije u Puli upisano oko 1400 studenata od 1841 slobodnog mjesta na 53 različita smjera koja im se nude. Zbog toga je sveučilište odlučilo raspisati i treći upisni rok koji je zatvoren upravo jučer, a koji bi, smatra Tatković, trebao popuniti još pokoje slobodno mjesto.

- Iako se može činiti da je jako veliki broj mjesta na studijima ostao nepopunjen, mi smo jako zadovoljni i ovogodišnjim upisima. Najviše je slobodnih mjesta ostalo na izvanrednim studijima, a najviše je interesa bilo za informatiku i STEM područje. Ne zaboravimo da su mnogi studijski smjerovi na našem sveučilištu otvoreni prije samo koju godinu. Naime, na našem sveučilištu broj studenata iz godine u godinu raste, imamo dosta studenata iz kontinentalne Hrvatske i sa otoka, i vjerujem da je sve to znak kvalitete kojoj težimo, kako u samom studiranju, tako i sa svim izvannastavnim sadržajima. Pula je jedan prekrasan grad, a naše sveučilište se iz godine u godinu razvija i nudi studentima mnoštvo sadržaja, rekla je Tatković.

Dodala je da Sveučilište Jurja Dobrile kontinuirano prati tendencije na tržištu rada i u skladu s time i uvodi nove studijske smjerove, pa je tako i uvođenje izrazito popularnog studija informatike bilo iskorak prema suvremenim tendencijama.

Bez obzira na to, interes za "klasičnim" studijima kao što su oni na Odjelu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije, za Muzičku akademiju i Odjela za prirodne i zdravstvene studije, ili za Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti, nikad ne jenjava. Pokazale su nam to i dvije prijateljice iz Senja koje su ovih dana postale nove studentice na preddiplomskom studiju Kultura i turizam.

- Dosta sam razmišljala o tome čime bih se voljela baviti u životu i što mi se točno sviđa, pa mi se smjer Kultura i turizam učinio savršenim, jer mi se to čini kao zanimljivo područje za rad. Nakon završenog fakulteta mogla bih raditi u bilo kojoj turističkoj poslovnici u zemlji ili u svijetu, na primjer, rekla nam je Mirna Papić, a s njom se složila i Petra Devčić koja je u Pulu na isti studij stigla iz mjesta Krasna blizu Senja.

Kako kažu, za Sveučilište u Puli odlučile su se kako zbog same kvalitete Sveučilišta, tako i zbog toga što im je iz Pule bliže putovati povremeno kući nego iz bilo kojeg drugog grada u Hrvatskoj.

Profesorica Tatković ukratko je brucošima predstavila pulsko Sveučilište i njegove sastavnice, te ih upoznala sa svim mogućnostima koje im ono nudi, od studentskog doma i restorana, do stipendija i međunarodnih razmjena studenata. Na koncu im je poželjela dosta uspjeha u studentskom životu, da se osjećaju dobro u novoj sredini, te da nadasve tijekom studiranja pomažu jedni drugima. (Patricija SOFTIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter