Svaka odgoda nosi nove teškoce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Klub lijecenih alkoholicara u Umagu obilježio je proteklog vikenda tri desetljeca djelovanja. Na skupu su mnogi clanovi podijelili svoje dirljive životne price i svjedocenja o dugotrajnoj borbi protiv te teške ovisnosti.

- Kod nas se još vodi borba za osobno i obiteljsko priznavanje onih koji imaju slicnih problema, dok je to u drugim zemljama pokret u kojemu nema samozatajnosti i diskrecije. Stoga mnogi godinama lutaju drugim sredinama obilazeci privatne lijecnike, da se kod kuce ne bi znalo da imaju taj problem. Rijec je o oko 20 posto žitelja svake iole vece sredine u Hrvatskoj, no nesrazmjer je neusporedivo veci kad su u pitanju oni koji su obuhvaceni programom odvikavanja. Bitno je da ovisnici budu ukljuceni u lijecenje u što ranijoj fazi, jer svako odgadanje nosi nove teškoce, rekla je socijalna pedagoginja i djelatnica kluba Vera Pavicic.

Prisutnima su se obratili ravnatelj umaške ispostave Istarskih domova zdravlja dr. Danijel Ferlin, procelnik za društvene djelatnosti Grada Umaga Dimitrij Sušanj i predstavnici drugih institucija, a izrazili su nadu da slicne organizacije zažive u Bujama i Novigradu. Na taj bi nacin mnogima bilo olakšano sudjelovanje u radu, ponajprije zbog zdravstvenog stanja clanova, prijevoza i slicno. Bilo je govora o angažmanu osnivacica kluba - dr. Iris Jurcic-Kopriva, Borke Majcice, Milice Gerakarovski i dr. Biljane Žic-Kvajo - koje su dobile velik pljesak.

Podijeljena su i priznanja Hrvatskog saveza kluba lijecenih alkoholicara, koje su primili Tulio Paoletic, Maja Ribic, Adolf Jadrejcic, Ecio Peroša, Paolo Beletic, Mauricio Cernac, Dino Križman, Vesna Pavat, Ante Ivezic, Roberto Bratovic, Nerino Krastic, Feruco Brajko, Mario Sirotic (inace predsjednik umaškog kluba) i Mario Stopar iz Buja za 31-godišnje clanstvo, od kojeg godinu dana u poreckom klubu.

- Imao sam obitelj, djecu, no oni nisu imali oca kojeg im je uzeo alkohol i cigarete. Odrekao sam se tih poroka smrti trajno, na moju srecu i zadovoljstvo, kao i zadovoljstvo moje zajednice. Shvatio sam kroz ove godine da je za poteškoce koje covjeka snadu u životu najmanje potrebna alkoholna i duhanska "terapija" kojoj mnogi pribjegavamo. Svima hvala za pomoc i potporu, uz napomenu da sami moraju biti odlucni i ustrajni na tom putu. Apeliram na institucije da svima koji žele pobjeci iz tog pakla pruže potrebnu pomoc, kazao je Stopar.Na skupštini je istaknuto da bi mediji trebali posvetiti više pažnje problemu alkoholizma, kao i to da bi gradovi i opcine te njihove institucije trebali pokazivati senzibilitet i pružati vecu pomoc gradanima koji se bore protiv te ovisnosti.


Podijeli: Facebook Twiter