Svaka gradska plaža ima svoje brojne poklonike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulske plaže su, više-manje, spremno dočekale i ove godine mnogobrojne domaće i strane kupače. Pulska obala, srećom, nudi pregršt mjesta za kupanje i zadovoljit će razne ukuse, a sve javne gradske plaže imaju svoje grupe obožavatelja. Primjerice, mnogima uopće nije teško čak iz Pule otići na kupanje na Puntiželu, odnosno na Hidrobazu, koja će zasigurno ove godine steći još veći broj redovnih posjetitelja onako novo uređena i zaista predivna.

Predivne plaže Hidrobaze

Nakon što je prošle godine uređen centralni dio, i odmah postao izuzetno popularan među Puljanima i gostima, ovog proljeća uređeno je dodatnih gotovo 500 metara plaže, čime je okončana i treća od sedam faza uređenja ove plaže. Tako su kupačima postali dostupni i oni dijelovi obale koje su do sada najčešće izbjegavali zbog grubog kamenja, i na obali i u vodi. Osim što su plaže pošljunčane, izgrađena su i tri stabilizacijska pera sa školjerama, čime je plaža zaštićena od jakih udara valova čime je osigurano zadržavanje nasutog šljunka na plaži. Tu su i rampe i sunčališta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, svlačionice, postavljena je urbana oprema na plažu, asfaltiran je centralni prolaz te je uređen okolni prostor za pristup vozilima, a izgrađena je i interna infrastruktura. Sada se građani, zapravo, bez problema mogu kupati duž cijele obale ispod Štinjana, a ne samo na jednom dijelu plaže kao što je bilo do sada, te su zbog ogromnih gužvi mnogi izbjegavali odlazak na ovu plažu.

- Sada nema više gužve, ali to je vjerojatno zato što je plaža sada toliko dugačka da nemate dojam da je ovdje puno ljudi. Međutim, vidite po automobilima da ih je puno. I to je jako lijepo jer za svakoga ima mjesta bez gužve. Prelijepa nam je ova plaža, jako smo zadovoljni, sve je jako lijepo uređeno, šteta je samo što nisu na nekoliko mjesta uz svlačionice postavili i tuševe odmah, ali možda jednog dana hoće i to. Bilo bi nam drago i da su, kad se već nanosio šljunak na plaže, barem malo uredili i ovo podmorje uz plažu, jer je tu u plićaku jako grubo, oštro i veliko kamenje, pa ljudi sami svaki dan pokušavaju napraviti jednu stazu pod vodom za lakši ulazak u more. Ali za sve drugo stvarno imamo samo pohvale, poručili su nam prijatelji iz Valbandona i Štinjana, koji ovih dana svakodnevno uživaju upravo na Hidrobazi kupajući se i lješkareći.

Uređenjem šetnice i uklanjanjem ograde prema Valbandonu, sada je moguće nesmetano šetati, biciklirati ili rolati od kampa Puntižela sve do Valbandona i Fažane cijelim obalnim pojasom. Naravno, iz grada poručuju da ovdje neće stati s uređenjem Hidrobaze koja bi trebala dobiti još popratnih sadržaja i uređenih zona kako bi postala cjelogodišnja poželjna destinacija za šetnje, piknike, rekreaciju i druge aktivnosti na otvorenom.

Dovoljno hlada za brojne posjetitelje

S druge strane obale, jedna od najomiljenijih i najposjećenijih gradskih plaža, ona u Gortanovoj uvali, već je davno primjereno uređena i uvijek krcata kupača. Ona nekadašnja mala stabalca koja su posađena između popločanih stepenastih sunčališta već su dovoljno porasla da pružaju hlad mnogobrojnim posjetiteljima, koji i ove godine umjesto ležanja na kamenčićima mogu odabrati ležaljku i suncobran i iznajmiti ih po 30 kuna na sat, uz ostale sadržaje poput uvijek atraktivnih pedalina. (Patricija SOFTIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter