Svaka deseta osoba ima neki oblik bolesti bubrega!

Edukacija Puljana na tržnici (M. ANGELINI)
Edukacija Puljana na tržnici (M. ANGELINI)

Djelatnici Odjela nefrologije pulske Opće bolnice obilježili su jučer na gradskoj tržnici Svjetski dan bubrega. Pritom su upoznavali građane s bubrežnim bolestima i njihovim utjecajem na zdravlje, a učenici Medicinske škole Pula su pod mentorstvom Marije Crljenica-Veneruzzo, brojnim zainteresiranim gađanima mjeriti krvni tlak i dijelili prigodne brošure.

U RH 150 tisuća oboljelih

Kako nam je pojasnila doktorica Ivana Iskra, subspecijalistica nefrologije pulske bolnice, ovaj se dan obilježava svakog drugog četvrtka u mjesecu ožujku od 2006. godine, a njegova svrha je podići svijest o važnosti bubrežnih bolesti u očuvanju zdravlja te umanjiti učestalost bubrežne bolesti i njen štetan utjecaj na cijeli organizam, kao i smanjiti moguće komplikacije.

- U Hrvatskoj se od kroničnih bubrežnih bolesti liječi čak 150 tisuća pacijenata, a čak četiri tisuće liječi se nadomještajem bubrežne funkcije, odnosno dijalizom ili transplantacijom bubrega, navela je doktorica Iskra i dodala da se ovogodišnji Dan bubrega obilježava pod geslom "Za zdrave bubrege - nazdravimo sa čašom vode" upravo da bi se skrenula pozornost ljudi na faktore rizika. Da bi bubrezi ostali zdravi treba se, naglasila je, redovito kretati odnosno baviti fizičkom aktivnošću, kontrolirati šećer i krvni tlak, zdravo se hraniti i paziti na tjelesnu težinu.

Bubrezi ne bole

Zatim, treba paziti na zdrav unos tekućine te piti od šest do osam čaša dnevno, ne pušiti, ne uzimati lijekove nekontrolirano, a svi koji imaju problema sa šećerom ili tlakom ili u anamnezi imaju nekog s bubrežnim bolestima trebali bi provjeriti funkciju bubrega. Jer, kako je naglasila, bubrezi ne bole i stoga je prevencija toliko važna da se bolest ne bi otkrila prekasno. Oštećenje bubrega moguće je, naglasila je, otkriti rano i to jednostavnom pretragom mokraće, krvi i mjerenjem krvnog tlaka.

Dodajmo i to da su bubrežne bolesti sve češće, kako kod nas tako i u svijetu, te čak svaki deseti stanovnik ima neki oblik bubrežne bolesti.

Inače, obilježavanju Svjetskog dana bubrega pridružila se jučer i Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Istarske županije, a kako je naveo dr. Oriano Bulić, voditelj Odjela za nefrologiju i dijalizu Opće bolnice Pula, Hrvatska je prva u svijetu po broju transplantiranih bubrega te se godišnje kod nas transplantira oko 150 bubrega.

Tiha i podmukla bolest

Ljudsko tijelo sastoji se od 60 posto vode. Naši bubrezi čiste svu krv otprilike 40 puta dnevno. To je ukupno 200 litara krvi. Bubrezi iz krvi odstranjuju otpadne tvari koje se potom izlučuju mokraćom. Kronična bolest bubrega nastaje kada sposobnost bubrega da odstrane otpadne tvari postupno slabi. To je "tiha" bolest koja obično nastaje neprimjetno, bez znakova i upozorenja te u konačnici, ukoliko se ne otkrije na vrijeme, dovodi do zatajenja bubrega. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter