Svađa oko saniranih molova u valbandonskoj lučici

Valbandonska lučica (C. B. GALIĆ)
Valbandonska lučica (C. B. GALIĆ)

Pulska Lučka uprava provodi kraju sanaciju mola C u lučici u Valbandonu koja traje već nekoliko mjeseci. Sanacija je obavljana postupno, mol po mol, da korisnici molova ne bi morali micati svoje barke iz komunalne lučice. Lučka uprava je stoga dio barki privezala na gotove molove i tako sanirala ostale.

Jučer je, međutim, na molu C nastao "kažin" jer su se pojedini vlasnici plovila samovoljno odlučili vratiti na svoja stara mjesta, bez obzira na to što je Lučka uprava odlučila plovila posložiti po veličini i kategorijama. Kriteriji vezivanja bi se trebali postrožiti i svi bi se tih normi trebali pridržavati. Usto, u Valbandonu su se na upravo saniranom molu vezale i barke čiji vlasnici nemaju ugovor s Lučkom upravom što je razljutilo starosjedioce Valbandona koji u toj lučici svoje barke vežu godinama, ali i Lučku upravu.

- Već više od tri desetljeća na istom mjestu imam vezanu barku. Jučer se između mene i susjeda pojavila ova batana za koju nitko ne zna čija je. Takvih primjera na našem molu ima na desetke. Plaćamo vez već godinama i takve se stvari ne bi smjele dopuštati. Neke manje barke su se također vratile na stara mjesta jer se vlasnicima ne da hodati oko restorana i tegliti stvari na noge. Ipak bi reda trebalo napraviti. Jučer je tu bio cijelo "čine" i ljudi samo što se nisu pobacali u more, kaže naš sugovornik.

Ravnatelj Lučke uprave Donald de Gravisi kaže da će se ovaj problem riješiti.

- Ovog ćemo tjedna evidentirati sve navedene anomalije te o trošku i riziku vlasnika ukloniti sva plovila za koja ustanovimo da su na novim molovima ilegalno. Pozivamo sve koji na saniranom molu nisu imali svoje mjesto da plovila smjeste na poziciju gdje su se nalazili prije sanacije da bismo nesmetano mogli planirati razmještaj u luci, izjavio je De Gravisi. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter