Švabe opet protiv Tita

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kulturna zaklada podunavskih Švaba zatražila je od njemackog predsjednika Christiana Wulffa da posmrtno oduzme odlicje izvanrednog saveznog križa, kojim je 1974. Njemacka odlikovala dugogodišnjeg jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita.

Po njihovom mišljenju, Broz je odgovoran za protjerivanje više od 200 tisuca Nijemaca iz bivše Jugoslavije, od kojih je poginulo 50 tisuca, pa su s cudenjem primili na znanje da je bivši jugoslavenski predsjednik, u vrijeme kada se na podrucju bivše Jugoslavije stalno otkrivaju nove masovne grobnice sa žrtvama njegovog režima, na popisu osoba koje su primile najviše njemacko državno odlicje.

Titu je to odlicje dodijelio tadašnji predsjednik Savezne Republike Njemacke Gustav Heinemann.

- Nedvojbeno je da je Josip Broz odgovoran za to za što ga podunavski Švabe optužuju, o cemu postoje brojni arhivski dokumenti, tvrdi povjesnicar Josip Jurcevic, koji je u svojoj knjizi o Bleiburgu objavio Brozovo pismo zapovjednicima logora za Nijemce u kojem im piše da je cuo da se blago postupa prema zatvorenicima, tražeci da ih se žešce nagazi.

"Nijemci su u Jugoslaviji bili rasno diskriminirani, oduzimana im je imovina zato što su bili Nijemci i bili su progonjeni i protjerani kao Nijemci", podsjeca Jurcevic, koji ne želi pritom pridati važnost cinjenici da je istu sudbinu - konfiskaciju imovine i progon - doživjelo nekoliko milijuna Nijemaca u cijeloj istocnoj Europi nakon sloma Hitlerove Njemacke.

"Zlocin se dogodio i taj zlocin ne može biti opravdan cinjenicom da se slican zlocin dogodio i negdje drugdje", uvjeren je Jurcevic.

Povjesnicar Tvrtko Jakovina upozorava pak da svatko, pa i podunavske Švabe, imaju pravo na taj nacin pristupati tom problemu, ali onda u paketu s Titom isto tako moraju postupiti i sa svim britanskim, ruskim, americkim, kao i svim ostalim njemackim neprijateljima. Takvi zahtjevi ne smiju biti selektivni, dodaje Jakovina, jer su Nijemci protjerani iz svih zemalja i prema njima se nigdje poslije rata nije postupalo pravedno.

Poziva clanove udruge podunavskih Švaba da procitaju transkripte govora njemackog predsjednika Heinemanna na dodjeli odlicja, zbog nevjerojatne kolicine laskanja Brozu, koja je prelazila tadašnje uobicajene diplomatske granice. (D. ROMAC/Novi list)

Jaci od Kennedyja

Jedan od protagonista tog dogadaja s jugoslavenske strane, koji je kao diplomat sudjelovao u njegovoj pripremi, a koji nije želio biti imenovan, ispricao nam je da je Broz u Njemackoj bio docekan kao nijedan državnik prije njega, pa cak ni predsjednik Kennedy.


Zaklada podunavskih Švaba pozvala je svoje prijatelje da pismom podrže prijedlog o oduzimanju odlicja Brozu, tvrdeci da je naišao na odlican odjek kod hrvatske dijaspore u Americi. Slican zahtjev podnio je nedavno i nekadašnji emigrant Gojko Bošnjak, na kojega je 1973. jugoslavenska tajna služba pokušala atentat.


Podijeli: Facebook Twiter