Sva raskoš stakla u Povijesnom muzeju Istre

Iz bogatog i raznovrsnog fundusa zbirke stakla Odjela umjetničkog obrta Muzeja Slavonije
Iz bogatog i raznovrsnog fundusa zbirke stakla Odjela umjetničkog obrta Muzeja Slavonije

Vrlo zanimljiva i vizualno atraktivna izložba "Zbirka stakla Muzeja Slavonije, 19. - 20. stoljeće" otvorena je u utorak navečer u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre.

Ova zbirka, kako je rekla njezina autorica Radmila Biondić, daje uvid u dio bogatog i raznovrsnog fundusa jedne od brojnih zbirki Odjela umjetničkog obrta Muzeja Slavonije u Osijeku.

Zbirka inače sadrži više od 700 različitih uporabnih predmeta od stakla, ali se u Puli, prilagodivši se raspoloživim prostoru, predstavlja u znatno smanjenom opsegu, kako brojčano tako i vrstom predmeta.

- Među izloženim su primjercima zastupljene gotovo sve vrste stakla i tehnike izvedbe - bezbojno i obojeno, presvučeno, kristalno, puhano, lijevano i prešano, brušeno, gravirano i rezano, staklo oslikano emajliranim pastoznim ili transparentnim bojama, s različitim ukrasima. Obuhvaćeni su svi stilski pravci 19. stoljeća, kao i brojni primjerci s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće, iz razdoblja secesije te proizvodi art decoa, istaknula je Radmila Biondić.

Zbirka sadrži boce i bočice iz prve polovice 20. stoljeća, a u najvećem broju zastupljene su čaše - uporabne i ukrasne.

Izložba je otvorena u sklopu Tjedna istarskih muzeja, a moći će se pogledati do prosinca. (Vanesa BEGIĆ; snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter