Sva prva mjesta mladim žminjskim vatrogascima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmlađi članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Žminja apsolutni su pobjednici 12. natjecanja djece i mladeži Vatrogasne zajednice Istarske županije koje je održano u Bujama. Natjecanje je održano u dvije kategorije - pomladak (6-12 godina) i mladež (12-16 godina) te u muškoj i ženskoj konkurenciji. U svim kategorijama najspretniji su bili mladi žminjski vatrogasci. Djeca i mladi iz DVD-a Žminj bili su i najbrojniji, a imali su i jedinu žensku ekipu u kategoriji najmlađih. Šest DVD-ova imalo je predstavnike u kategoriji pomladak - muški, a pobijedila je ekipa Žminj 1, drugo mjesto pripalo je ekipi Buja, a treće ekipi Peroja. Slijedili su najmlađi natjecatelji DVD-a Fažane, Medulina i Ližnjana te druga ekipa DVD-a Žminja.

Nagodinu državno natjecanje

Mlade članice DVD-a Žminj bile su najspretnije i najbrže u natjecanju vršnjakinja u kategoriji mladeži. Drugo mjesto pripalo je ekipi Buzeta, a treće djevojkama iz Ližnjana. Natjecale su se i mlade Vodnjanke. U kategoriji mladež - muški sudjelovalo je pet ekipa iz isto toliko DVD-ova. Pobjednici su dječaci iz Žminja, drugo mjesto pripalo je Puli, a treće Svetvinčentu. U toj su se kategoriji natjecali još ekipe Marčane i Buja. Prve tri ekipe iz svake kategorije predstavljat će istarsku Vatrogasnu zajednicu na državnom natjecanju iduće godine.

Na županijskom susretu u Bujama sudjelovala su 204 natjecatelja u četiri kategorije, a pratili su ih članovi vatrogasnih društava i roditelji. Mladi vatrogasci pokazali su zavidnu disciplinu te veliku spretnost u rukovanju vatrogasnom opremom, preskakanju prepreka, brzini djelovanja i izvršavanju zadataka koji su bili pred njima na poligonu na bujskom nogometnom igralištu. Županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac bio je zadovoljan pokazanim, a nakon podjele pehara i priznanja, zahvalio se u ime organizatora natjecanja Gradu Buje i NK Buje te domaćinima natjecanja DVD-u Buja i JVP-u Umaga, kao i sucima iz Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije.

- Natjecanje se održava nakon završene ljetne požarne sezone u kojoj smo po ocjeni mnogih svoj posao obavili na najbolji način. Vratili smo se redovnim aktivnostima, a jedna od najvažnijih je rad s djecom i mladeži, čime širimo protupožarnu kulturu i zaštitu, a kroz natjecanja približavamo mlade vatrogastvu. Ta djeca već sada mogu bilo gdje dati svoj doprinos protupožarnoj zaštiti, ukazati na opasnost, svi znaju koristiti vatrogasni aparat, znaju da u slučaju požara treba nazvati vatrogasce. Cilj nam je da svaki DVD u Istri ima mlade selekcije. Ovdje je bilo 11 društava, neki nisu došli, ima ih dvostruko više i u njima je oko 500 djece i mladih, što je naša budućnost, rekao je Kozlevac.

Ručak za 400 osoba

Organizator natjecanja bila je Vatrogasna zajednica Istarske županije, a pohvale zaslužuje i 40-ak volontera iz DVD-a Buja i članova JVP-a Umaga za pripremu natjecanja, postavljanje rekvizita na poligonu, kao i druge poslove, a za sve sudionike i pratitelje, za oko 400 osoba, pripremili su zajednički ručak. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter