Sva baljanska ulja pod istim brendom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Marughe, Bembo, Valeo i Veneranda cetiri su zašticena i registrirana brenda baljanskih maslinovih ulja koja u posljednjih nekoliko godina, uz manje proizvodace, osvajaju redovito zlata na svim natjecanjima na koje se prijave. Svi proizvodaci djeluju u poljoprivrednoj zadruzi Bembo, ciji je predsjednik Andelo Vratovic.

Iza ulja Marughe stoji proizvodac Valter Cuccurin, koji je u Splitu na natjecanju Maslina osvojio tri zlata te je za svoju rosignolu osvojio plaketu za najbolje sortno ulje, za koje je dobio zlato i u Novom Sadu.

Bembo je ulje Vedrana Lupica, Valeo Emanuela Grubica, a Veneranda Milana Zonte. Uz njih još je proizvodaca koji nisu registrirali, odnosno napravili etiketu za svoje ulje, ali su slali uzorke na natjecanja i takoder osvajali zlata - Giulio Palaziol, Andrej Korenic, Adriana Poropat i Zdenko Dubinko.

Zdenko Dubinko je bio ukupni pobjednik posljednje Vinistre, a više se puta natjecao i u Splitu na Maslini, gdje je osvojio zlata.

"Ovo mi je najveci uspjeh jer kažu da je Vinistra kraljica natjecanja. Godišnje proizvedem oko 300 litara, ali buduci da imam puno mladih posadenih maslina, ta ce se kolicina iz godine u godinu povecavati", kazao je Dubinko.

Nemoguce je nabrojiti sve uspjehe, ali valja istaknuti i cinjenicu da su ulja obitelji Grubic i Lupic uvrštena u svjetski vodic maslinovih ulja - Flos Olei za 2010. i 2011. godinu.

"Ovo nije samo privatan uspjeh, vec uspjeh Bala jer ce to svakako pridonijeti još vecem ugledu opcine. Naša poljoprivredna zadruga Bembo ima plan proširiti i povecati proizvodnju, još dodatno povecati kvalitetu, odnosno težiti savršenstvu.

U Balama trenutno imamo dvije kušaonice, a dogodine ce biti otvorene još najmanje dvije. U suradnji s Opcinom razmotrit cemo mogucnost izgradnje sustava navodnjavanja, a krajnji je cilj napraviti jedinstveni brend baljanskih ulja da bismo bili što konkurentniji na tržištu, koje uglavnom traži vece kolicine ulja koje mi kao pojedinci ne možemo osigurati.

Trenutno se u Balama proizvode godišnje oko tri tisuce litara ulja, ali u iducih pet godina bit ce proizvedeno oko deset tisuca jer je na podrucju Bala oko 80 posto maslinika s mladim nasadima", kazao je Vedran Lupic, koji je za svoje ulje Bembo osvajao u posljednjih nekoliko godina samo zlato te razne nagrade i priznanja i koji uz Emanuela Grubica takoder ima kušaonicu.

Dogodine ce za turiste i zainteresirane biti organizirana i tura po kušaonicama, što ce dodano obogatiti ponudu u Balama.


Podijeli: Facebook Twiter