Sv. srca: XYZT - Abstract Landscapes otvara Visualiju

Marko Bolković, Sanja Cinkopan Korotaj i Darko Komšo iza svjetlosne instalacije u Svetim srcima
Marko Bolković, Sanja Cinkopan Korotaj i Darko Komšo iza svjetlosne instalacije u Svetim srcima

Interaktivna izložba "XYZT - Abstract Landscapes" koja će biti otvorena u petak u 18.30 sati u sklopu festivala Visualia u Svetim srcima, predstavljena je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u tom muzejsko-galerijskom prostoru. Direktorica pulske Turističke zajednice Sanja Cinkopan Korotaj je kazala da festival Visualia počinje upravo ovom izložbom i nastavlja se u subotu i nedjelju. Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo je naglasio da mu je iznimno drago što se u Svetim srcima organizira izložba ovakvog tipa.

- Već smo i prije u ovom prostoru eksperimentirali svjetlom, i to s nagrađenom izložbom Ivana Marušića Klifa, što dokazuje da se izložbe ovakvog tipa jako dobro integriraju s galerijskim prostorom. Ova izložba dolazi iz Francuske, a radi ju tim AMCB Company koji čine Adrien Monot i Claire Bardainne. Oni su svjetski poznati autori interaktivnih izložbi u kojima koriste svjetlo i modernu tehnologiju. Ime izložbe "XYZT" nam otkriva da se radi o koordinatama u vremenu i prostoru, a ovaj pulski postav zasigurno će biti zanimljiv djeci i svima koji imaju dijete u sebi, kazao je Komšo koji je dodao da će izložba biti otvorena do 20. kolovoza.

Marko Bolković iz festivala Visualia je kazao da je na ideju da se izložba postavi u Puli došao animator festivala Jean Sambolec.

- On je izložbu pronašao na internetu i kada smo vidjeli njen foršpan na YouTubeu shvatili smo da bi Sveta srca bila odličan prostor za nju. Nama je izgledalo nemoguće ovakvu izložbu donijeti u Pulu, no zahvaljujući Arheološkom muzeju Istre i pulskoj Turističkoj zajednici to smo ipak uspjeli ostvariti. Za nas koji se bavimo ovakvom vrstom umjetnosti radi se o izložbi koju se ne bi smjelo propustiti stoga sve srdačno pozivam da dođu uživati u njoj, kazao je Bolković.

Izložba je danas bila gotovo u potpunosti postavljena zahvaljujući trudu autora i ekipe iz AMI-ja, a sudeći po načinu na koji pojedini radovi reagiraju u interakciji s ljudskim tijelom radi se zaista o zanimljivom postavu koji će zaintrigirati publiku. (B. VINCEK, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter