Sv. srca: Replike originalnog nakita Histra

Klaudija Vorić, manekenka Melisa koja pokazuje replike histarskog nakita, Kristina Mihovilić i Darko Komšo
Klaudija Vorić, manekenka Melisa koja pokazuje replike histarskog nakita, Kristina Mihovilić i Darko Komšo

U Muzejsko-galerijskom prostoru Svetih srca u Puli održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen nakit nastao na temelju crteža i očuvanih originala koje su nosili Histri u Istri.

Kako je rekao ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo, izložba je otvorena 16. svibnja i moći će se razgledati sve do 15. listopada, a do sada smo imali oko 10 tisuća posjeta. Puno je škola, organiziranih skupina i pojedinaca posjetilo ovu izložbu. Sada smo, u suradnji s gospođom Klaudijom Vorić iz "Klaudija zlata", realizirali replike nakita prema skicama i nalazima iz doba Histra, kazao je Komšo.

Autorica izložbe Kristina Mihovilić rekla je da su replike nakita izrađene kao autohtoni suvenir po originalu nakita starih Histra, a taj je histarski nakit nađen na području Istre te je pripadao nošnji starih Histra u razdoblju od 12. stoljeća prije Krista do rimske prevlasti. Brončane narukvice V presjeka uobičajene su za 12., 11. i 10. stoljeće prije Krista. Široke brončane manšete ukrašene su graviranim geometrijskim motivima, a tipične su za 8. i 9. stoljeće prije Krista. Tu su i srebrne naušnice sa "S" zaključkom, iz kasnog 5. pa sve do 3. stoljeća prije Krista", kazala je Mihovilić.

Klaudija Vorić rekla je da su replike nakita Histra, kao autohtonog suvenira u srebru i bronci, nastale tehnikom lijevanja i ručnom obradom. Naglasila je i da postoji velik interes za kupovinom toga nakita, i to podjednako kod svih dobnih skupina, kako kod domaćih ljudi, tako i kod turista.

Originalni primjerci nakita Histra čuvaju se u Arheološkom muzeju Istre u Puli te su zaštićeni upisom u registar kulturnih dobara RH i predstavljaju kulturno dobro. (V. BEGIĆ; snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter