Sv. srca: "Hrvatska fotografija okom Petera Knappa"


Izložba naziva "Hrvatska fotografija okom Petera Knappa" otvorena je večeras u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca u Puli. Izložba je ostvarena u organizaciji Arheološkog muzeja Istre u suradnji sa zagrebačkim Muzejom za umjetnost i obrt, a premijerno je prikazana u Cité nationale des arts u Parizu krajem 2012. godine. Izložba je putovala i po Hrvatskoj, a nakon Zagreba i Rijeke došla je i u Pulu, gdje će biti otvorena do 10. siječnja.

Na otvorenju su publiku pozdravili Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, Marija Tonković, kustosica izložbe, Darko Komšo, ravnatelj AMI-ja te Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije koji je službeno i otvorio izložbu.

Predstavljanje hrvatske fotografije za ovu izložbu povjereno je Peteru Knappu, koji je u suradnji s hrvatskim stručnjacima sačinio svoj zanimljiv i donekle provokativan autorski izbor. Naime, Knapp je izložbu komponirao u tri cjeline, a izvorište mu je bilo duga i bogata povijest hrvatske fotografije.

Fokus njegove selekcije bile su fotografije za koje je smatrao da su najbliže i prepoznatljive suvremenom senzibilitetu. Načelom "manje je više" izabrao je radove nekoliko autora koji reprezentiraju hrvatsku fotografiju od njenih zrelih početaka u tridesetim godinama prošlog stoljeća do danas. Knap je odabrao djela Toše Dabca, Đure Janekovića, Milana i Slavke Pavić, Mladena Tudora, Borisa Cvjetanovića, Ivana Faktora, Marka Ercegovića i Jelene Blagović.

Hrvatska fotografija svoje korijenje vuče još od vremena Dagguerrovog izuma, a Knappova selekcija postavlja nas pred njenom materijalnom reprezentacijom. Poveznice između poetizirane prošlosti i banalizirane sadašnjosti su eksplicitne, a kontinuitet koji bi trebao biti crta vodilja izložbe je suptilan i iznenađujuće dobronamjeran što ovu izložbu čini zanimljivom, svježom i krajnje informativnom. (B. VINCEK, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter