Sv. Petar u Šumi: Za asfalt kredit od 2,6 mil. kuna

(A. DAGOSTIN)
(A. DAGOSTIN)

Vijećnici općinskog vijeća jednoglasno su prihvatili odluku o kreditnom zaduženju Općine Sveti Petar u Šumi za 2,6 milijuna kuna. Kredit će se iskoristit za rekonstrukciju 11,5 kilometara nerazvrstanih cesta na području Svetog Petra u Šumi u sklopu IPARD programa EU-a.

Od toga, kako je pojasnio općinski načelnik Mario Bratulić, 3,7 kilometra će se asfaltirati, a ostatak, uglavnom dosadašnjih putova, preurediti u kvalitetne makadamske ceste. Nakon dovršetka radova Općina će od EU ostvariti povrat sredstva, tako da će se ceste na području Svetog Petra u Šumi zapravo rekonstruirati novcem EU-a.

Jednoglasno je prihvaćeno i izvješće o izvršenju Plana gospodarenja otpadom. Općina Sveti Petar u Šumi svoj komunalni otpad odlaže na odlagalištu "Jelenčići V", kojim upravlja komunalno poduzeće Usluga d.o.o. Pazin, na kojem se organizirano skuplja i odlaže komunalni i neopasni otpad ostalih općina Pazinštine i Grada Pazina.

Prema istom planu Općina Sveti Petar u Šumi do 2015. godine planira postavljanje dva zelena, reciklažna otoka. Do sada je u prema tom cilju izrađen katastar zelenih otoka, kojim se zbog prostorne specifičnosti općine, koja obuhvaća 23 sela, predviđa postavljanje 14 zelenih otoka, a pomoć u tome očekuje se od Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.

Tijekom 2013. sanirana su dva divlja odlagališta otpada u Jopima, na kojima se odlagao uglavnom glomazni i građevinski otpad. Glavne aktivnosti tijekom ove godine su, kako je rekao Bratulić, izgradnja reciklažnog dvorišta te iznalaženje mogućnosti sanacije preostalog divljeg odlagališta "Jopi II" i postavljanje zelenih otoka uz edukaciju stanovništva o nužnosti odvojenog sakupljanja komunalnog otpada.

Budući da se bliži Petrova, blagdan svetih Petra i Pavla, koji Supetarci slave kao Dan općine, vijeće je donijelo zaključak o priznanjima koja će se uručiti na svečanoj sjednici općinskog vijeća. Plaketu Općine dobit će Franjo Jurman za 40 godina angažmana u boćarskom klubu i aktivnosti u sportskom životu općine. Plakete će dobiti i Podružnica umirovljenika te Mario Pamić i Seljačko domaćinstvo Srblin. Nagrade načelnika dobit će učenici koji su sudjelovali na državnim natjecanjima. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter