Sv. Petar u Šumi: U nedjelju Maša po starinski

S presice: Bruno Krajcar, Mario Bratulić, David Ivić i Viktor Prenc (M. RIMANIĆ)
S presice: Bruno Krajcar, Mario Bratulić, David Ivić i Viktor Prenc (M. RIMANIĆ)

U nedjelju u 20 sati na placu pred pavlinskim samostanom u Svetom Petru u Šumi održat će se peta "Maša po starinski", smotra starocrkvenog, glagoljaškog pjevanja, najavio je na konferenciji za novinare Mario Bratulić, načelnik općine Sveti Petar u Šumi, koja u suradnji s Ministarstvom kulture, Županijom i Biskupijom organizira ovu smotru.

Prije nego zborovi na placu izvedu pjesme koje su sačuvali od zaborava, u župnoj crkvi će u 19 sati župski zbor iz Radovina u Ravnim kotarima, sa svojim župnikom Srećkom Frkom Petešićem, izvesti glagoljašku misu.

Program na placu otvorit će domaći zbor župe svetog Petra i Pavla, nakon njih pjevat će crkveni pučki pjevači iz Krnice, zatim pjevači župe Svete Agneze iz Medulina, ženski pjevački zbor Lavanda iz Novigrada, crkveni pjevači župe Krista Kralja s Velog Vrha iz Pule, župni zbor sv. Petra i Pavla iz Marčane i sv. Filipa i Jakova iz Filipane.

Nastupit će još Vesna Vuković i Dragica Novosel iz Svetica kraj Ozlja, župni zbor Sv. Mihovila iz Žminja, ženski pjevački zbor umirovljenika Preloga iz Međimurja, zbor župe Marijina Uznesenja iz Vrbnika, crkveni pučki pjevači iz Radovina i crkveni zbor župe sv. Stjepana iz Dobrinja, na čijem je repertoaru i koledva "Boh se rodi Vitliomi" zapisana još u 11. stoljeću.

Umjetnički direktor susreta Bruno Krajcar naglasio je da su zahvaljujući ovoj smotri mnoge pjesme iz naše bogate glagoljaške baštine otrgnute iz zaborava i sačuvane za nadolazeća pokoljenja kao dio bogate hrvatske nematerijalne kulturne baštine.

Dodao je da su dosad na smotri u Svetom Petru u Šumi nastupali pjevači iz gotovo svih krajeva u kojima žive Hrvati, od Gradišća do Bosne i Hercegovine, predstavljajući zajedničku sakralnu i liturgijsku baštinu.

Supetarac Viktor Prenc rekao je da iz njihove župe potječe nedovoljno poznata pjesmarica iz 1645. u kojoj su zapisane i crkvene pjesme, koje su se u ovom kraju pjevale već u 12. stoljeću, prije dolaska pavlina, u vrijeme dok su u samostanu pred kojim će se održati "Maša po starinski" živjeli benediktinci. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter