Sv. Petar u Šumi: Glagoljaška maša u srcu Istre

Crkveni pučki pjevači župe Radovin
Crkveni pučki pjevači župe Radovin

Glagoljaškom mašom (misom) na staro(crkveno)slavenskom jeziku u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla počeo je u nedjelju program ovogodišnje, pete smotre starocrkvenog pučkog pjevanja "Maša po starinski".

Nakon svete mise na novopopločenom supetarskom placu pred velikim brojem ljubitelja sakralne glazbe nastupio je domaći zbor župe sv. Petra i Pavla, crkveni pučki pjevači iz Krnice, crkveni pjevači župe svete Agneze iz Medulina, ženski zbor Lavanda iz Novigrada, crkveni pjevači župe Krista Spasitelja iz Velog Vrha pokraj Pule, župni zbor sv. Petra i Pavla iz Marčane te zbor sv. Filipa i Jakova iz Filipane, zatim crkvene pučke pjevačice iz Svetica pokraj Ozlja, mješoviti župni zbor sv. Mihovila iz Žminja, ženski pjevački zbor umirovljenika grada Preloga, mješoviti zbor župe Marijina Uznesenja iz Vrbnika te mješoviti crkveni zbor župe svetog Stjepana iz Dobrinja.

Nakon završetka smotre prigodni repertoar izveo je tamburaški sastav Javor iz Pule, dok je cjelovečernji program uspješno vodila TV-voditeljica i scenaristica Lejdi Oreb.

Supetarski zbor izveo je marijansku pjesmu "Majko dobrog Spasitelja" i psalam "Veliča duša moja Gospodina", Krničani su zapjevali "Sudac gnjivan" i "Fijolica", Medulinci korizmeni napjev "Ja se kajen" i "Pjevajmo braćo kršćani", a Novigrađani božićnu pjesmu iz Lupoglava "Hajdemo, hajdemo".

Puljani su ponudili "Slavu" iz Roverske maše, Marčanci "Otče naš" i "Dan od gnjeva", a Ozljani trogirsku pučku božićnu pjesmu "Rodil se je Isus" i istarsku "Tri anjeli". Žminjci su otpjevali šumberski korizmeni napjev "Ja se kajen" i ceranski korizmeni napjev "Puna tuge", dok su Preložanke izvele božićni napjev iz Dekanovaca "Zdrav kralj mladi" te korizmeni napjev "Tužno plače, žuhko javče". Vrbenčani su za supetarsku publiku zapjevali "Iz čriva matere mojeje", "Gospodi pomiluj", "Svitlosti Tvorče Preblagi" i "Veličit duša moja Gospoda".

Crkveni pučki pjevači iz Radovina izveli su napjeve "Oj jeziče", "Stala plačuć", "Križu sveti", "Ispovidajte se" i "Dan od gnjeva", dok su toplu i ugodnu večer zaokružili Dobrinjci s pjesmama: "Našašće sv. Stjepana prvomučenika", "Sidođe knezi" i "Slava otcu", "Stefan vide nebesa otvrsta iman", "Otrešenje za umvršeje", "Budi hvajeno" te najstarijim poznatim hrvatskim božićnim napjevom iz 11. stoljeća "Boh se rodi u Vitlioni". (Napisao i snimio A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter