Sv. Nikola otvorio i Kuću Djeda Mraza u Kašteliru 

Ada Damjanac (D. MEMEDOVIĆ/arhiva)
Ada Damjanac (D. MEMEDOVIĆ/arhiva)

Danas se diljem Istre slavi blagdan sv. Nikole, omiljenog darivatelja koji će dobru djecu nagraditi. S njim obično putuje i zločesti Krampus koji zna iznenaditi lošim porukama ili šibama. Slavljenje sv. Nikole početak je predblagdanskih fešta, a Barbanci danas slave i dan svoje općine. Darežljivi svetac zaštitnik je župe i općine Barban, a njemu u čast organiziraju se manifestacije i sportska natjecanja i u nekoliko drugih istarskih mjesta.

Rock i trekking

Od jučer otvorena je Kuća Djeda Mraza u Kašteliru gdje organiziraju radionice za najmlađe, ali i starije posjetitelje. U Sv. Lovreču po tradiciji se uprizoruju žive jaslice s prikazom Svete obitelji (26. i 30. prosinca te 6. siječnja), uz bogatu ponudu Božićnog sajma. Posjetitelji se mogu zagrijati uz kuhano vino, čaj i domaći kruh iz krušne peći. Sa sv. Nikolom, kasnije i sv. Lucijom počinju adventski programi. Pod raznim imenima predblagdanski sajmovi počinju već u prvoj polovici prosinca u Umagu, Pazinu, Brtonigli, Puli, Marčani, Bujama, Poreču, Novigradu, Sv. Lovreču i drugim mjestima. Jedan od većih svakako je Božićni sajam u Puli, a svugdje je to lijepa prilika za druženje uz čašu kuhanog vina i glazbu.

Prosinac je prepun i glazbenih sadržaja. Božićni koncert u Vrsaru 23. prosinca pripremaju članice ženskog zbora Mendule s gostima. Slični koncerti će biti održani u Taru, Bujama, Rovinju, Pazinu te naročito u Puli gdje slijedi niz koncertnih događanja na RockTarati.

Ni sportaši ne odustaju. Trekking utrka u Lupoglavu slijedi 9. prosinca, u okviru 4. kola Kvarnersko-istarske trekking avanture (KITA) koja već devetu sezonu okuplja zaljubljenike u trčanje, trčkaranje ili samo hodanje. Nastavlja se 13. sezona zimske lige u trčanju, a u prosincu se trče dva kola, u Pazinu 3., a u Puli 10. prosinca. Trčanjem, kažu organizatori, razbijaju zimski san. Slično će biti 12. i 17. prosinca u zaleđu Vrsara i uz Limski kanal na dvodnevnoj trail manifestaciji Lim Bay Challenge - Sunny Winter Trail. Okupljanje je u kampu Portosole kraj Vrsara. Prvog dana, u subotu, 16. prosinca, na rasporedu su dvije kategorije, Sunny i Fun&Run, dok su u nedjelju na redu kategorija Urban i utrka za najmlađe Kids Trail Run.

Dočeci na trgovima

Na središnjim trgovima, od Pule do Umaga, okupit će se građani i njihovi gosti da uz vatromet, glazbu, kuhano vino i šampanjac isprate staru i dočekaju novu godinu. Na Forumu Puljane i njihove goste od 21 sat zabavljat će The Night Express i Prljavo kazalište, uz ponoćni vatromet. Od podneva, pak, okupljene uz klizalište na Trgu kralja Tomislava zabavlja skupina Gelato Sisters. Na Trgu slobode Porečane navečer očekuje Parni valjak, a u Parku Matije Gupca elektronička glazba. U podne u istom parku Teatar Naranča organizira dječji doček. Na Trgu maršala Tita u Rovinju nastupaju Simon Marlow i Gipsy Kings, uz ponoćni novogodišnji vatromet. Na umaškom Trgu slobode, u sklopu Umagičnih blagdana, godina se ispraća uz DJ-a Endija, bend PROleterse i vatromet. Sretno svima! (Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter