Sv. Nikola i otvorenje klizališta obradovali djecu

Advent u Poreču (T. KOCIJANČIĆ)
Advent u Poreču (T. KOCIJANČIĆ)

Dolaskom sv. Nikole koji je obradovao brojne mališane, paljenjem božićnih lampica i otvorenjem besplatnog klizališta u utorak poslijepodne počeo je prvi porečki Advent koji se održava na Trgu Matije Gupca, u povijesnoj jezgri. Advent će trajati do 8. siječnja i svakoga će dana nuditi pregršt raznovrsnih programa - događanja, koncerata i predstava za sve uzraste, a klizalište će produžiti s radom do kraja zimskih praznika, zaključno do 15. siječnja.

Nakon zajedničkog paljenja božićnih lampica i nekoliko prigodnih riječi dogradonačelnika Lorisa Peršurića koji je Advent proglasio otvorenim, okupljeni su se fotografirali sa Svetim Nikolom, koji je već ujutro obišao Gupčev trg s mališanima iz vrtića. Na photo pointu - klupici prekrivenoj umjetnim snijegom - bila je gužva jer sva su se djeca željela fotografirati sa sv. Nikolom.

Već se tada trg bio dobro popunio, ponajprije s obiteljima s djecom koja su mahom pohrlila na klizalište, gdje je i najam klizaljki besplatan za svih. I tako će biti svaki dan do kraja zimskih praznika, tijekom kojih će se održati škola klizanja, disco partyji, hokej na ledu i brojni drugi animacijski sadržaji.

Na božićnom sajmu s lijepo uređenim bijelim kućicama ne manjka suvenira, ića i pića po prihvatljivim cijenama. Pa je tako sinoć bila gužva za kuhano vino, fritule, kokice, kobasice s kupusom… Uz vikend događanja s besplatnim degustacijama slastica, vina i ulja i posebnim programima za djecu, poput Adventskog cirkusa, treba izdvojiti bijeli drveni paviljon za glazbene nastupe koji je zamijenio standardnu pozornicu. Upravo su ondje sinoć prvi nastupili Baredinesaurusi, a u sljedećih 40-ak dana posjetitelje očekuju nastupi Detoura, Cirkusa, Gustafa, Night Expressa i drugih.

Za sve posjetitelje tijekom trajanja Adventa organizator, Grad Poreč s partnerima, Plavom lagunom i Valamar Rivierom, te brojnim suorganizatorima i sponzorima, osigurao je besplatan parking na parkiralištu Vrtovi i ispred ulaza u Osnovnu školu Poreč. Također, od velikog parkirališta vozit će i vlakić do Adventa. Kompletan program najbolje je provjeriti na službenoj stranici www.adventporec.com i na Facebook profilu www.facebook.com/adventporec.

Dragi djedica doplovio na Bunarinu na radost djece

U sklopu manifestacije Prosinac u Puli, u utorak je na Bunarini organiziran tradicionalni doček Svetog Nikole. Uz prigodan dječji program kroz pjesmu, ples i glumu, veliki broj djece i njihovih roditelja nije mogao dočekati trenutak kada je sveti Nikola doplovio barkom u pratnji Krampusa i malog vilenjaka.

"Sveti Nikola, dragi djedica, svoj dobroj djeci nosi na dar…" orilo se s bine na kojoj je nastupio zbor Zaro, a kada je sveti Nikola stigao do njih, radosti nije bilo kraja. Požalio se da je malo kasnio jer je bilo puno posla i puno dobre djece kojoj je trebao podijeliti slatkiše, a da ga je Krampus cijelim putem zezao, a vilenjak, koji je novi i mlad, sporo veslao… No, zato je Krampus ostao bez posla tek je mogao gledati kako sveti Nikola dobroj djeci Pule dijeli gomilu slatkiša.

Sveti Nikola nakon Bunarine preselio je i na 22. Sa(n)jam knjige u Istri u Dom hrvatskih branitelja gdje se također družiti s najmlađima.

Krampus svetog Nikole u Fažani nema što tražiti

Sveti Nikola stigao je u utorak kočijom koju je vukao bijeli konj na fažansku rivu na radost brojnih ovdašnjih mališana. Omiljenog sveca polaznici dječjih vrtića Sunce iz Fažane i More iz Valbandona dočekali su gromoglasnim uzvicima, a on im se odužio podijelivši im bombone i ispričavši niz čudesnih priča iz svog života.

Dolazak Svetog Nikole, koji je organizirala Općina, u Fažani je poseban doživljaj i za starije, s obzirom na mjesnu tradiciju vezanu uz more i kult sveca kao zaštitnika mornara. Krampusa ovog puta nije poveo jer, kaže Nikola, ovdašnja su djeca dobra i u Fažani njegov pratitelj ne bi imao posla.

No, zaštitnik pomoraca, djece i putnika, već se ukazao dan ranije u Valbandonu kada je u pratnji psa došao brodicom iz pravca Briona i iskrcao se na plaži pred Bi Villageom. Bio je to poseban doživljaj za mališane vrtića More koji i sam naziv simbolično povezuje s ovim legendarnim dugobradim biskupom iz Male Azije.

Rovinj: Svetac stigao u batani

Mladi ljudi različitih profesija udruženi u "Faro 11" - Udrugu za razvoj kreativnih industrija u suradnji s Pučkim učilištem i Gradom osmislili su brojne kreativne radionice za male i velike.  Što se tiče prosinačkih događanja, njihov prodor na gradsku scenu startao je lani kada su, nakon niza godina i rezanja živih stabala, na Trg maršala Tita postavili čeličnu i atraktivnu konstrukciju, a čitav niz gradskih pročelja okitili blagdanskim ruhom. Ove su godine u blagdanskoj čaroliji išli i korak naprijed, pa su uz dekoraciju u goste pozvali goste.

- Jedan od naših ciljeva je vratiti ljude na Trg, odnosno omogućit im druženje i zajedničko uživanje u blagdanima. U tom smislu, u kupoli, smještenoj na Trgu maršala Tita sve do 26. prosinca iz dana u dan i večeri u večer događat će se prosinačke čarolije- od petnaest edukativno- kreativnih radionica, četiri glazbena i četiri plesna događaja, do šest sajmenih dana, rekla nam  je Nataša Bošnjaković, predstavnica Faro 11, dodajući i da su sve aktivnosti i sadržaji namijenjeni svim dobnim skupinama i besplatni. 

Adventsko veselje pod imenom "Nadal con Faro 11"startalo je sa Svetim Nikolom koji je u grad uplovio u batani. Njegove bombone s nestrpljenjem su iščekivali najmlađi sugrađani djeca vrtića "Neven" i "Naridola", koji su se zaštitniku pomorca i darivatelju djece, zahvalili plesom i pjesmom. (T. K., S. Z. T., Z. S., N. O. R.)


Podijeli: Facebook Twiter