Sv. Nedelji certifikat ISO 9001

Aldo Miletić, Elio Stepančić, Srećko Mohorović i Enco Mohorović o dobivanju certifikata ISO 9001 (R. SELAN)
Aldo Miletić, Elio Stepančić, Srećko Mohorović i Enco Mohorović o dobivanju certifikata ISO 9001 (R. SELAN)

"Općina Sv. Nedjelja dobila je 17. kolovoza certifikat ISO 9001:2008, potvrdu o primjeni kvalitetnog sustava upravljanja i administrativnih aktivnosti, koju izdaje je švicarska tvrtka QS iz Zuiricha", rečeno je na konferenciji koju je sazvao načelnik Srećko Mohorović u prisutnosti svog zamjenika Alda Miletića, predsjednika Općinskog vijeća Enca Mohorovića i pročelnika Elija Stepančića.

Sačinivši katalog svojih aktivnosti, što je bio preduvjet za kandidaturu, Općina se za dobivanje certifikata prijavila u studenome prošle godine. Procedura je trajala do 17. srpnja, kada je zagrebačka Adria Norma, tvrtka ovlaštena od QS-a, obavila završnu usporedbu proklamiranog i stvarnog stanja. Švicarska tvrtka je dokument izdala 23. srpnja.

ISO 9001:2008 traži poštivanje međunarodnih normi sustava kvalitete u cilju dokumentiranja i uspostavljanja kvalitetnog proizvodno - uslužnog procesa s trajno definiranim mehanizmima njegova praćenja i usavršavanja, a sve u svrhu osiguravanja kvalitete usluga prema očekivanju građana, gostiju i poslovnih partnera.

U tom kontekstu poslovni sustav i sustav upravljanja Općinom predstavljaju jedinstvenu cjelinu. Certifikat vrijedi tri godine, a kontrole poštivanja njegove regulative obavljaju se najmanje jednom godišnje.

"Ovo je kruna naših napora. Poznato je od ranije da smo prema istraživanju Gonga o dostupnosti informacija prvi među istarskim općinama, a u Hrvatskoj smo na pedesetom mjestu među šesto jedinica lokalne samouprave", kazao je Stepančić.

Načelnik Mohorović rekao je da ovaj dokument znači više obveza za Općinu u gospodarski lošim uvjetima, ali da će ona, kao i dosada, ispunjavati očekivanja. Za Mohorovića, predsjednika Vijeća certifikat je dokaz neutemeljenosti svih kritika na račun netransparentnosti rada ovog tijela.

Sv. Nedelja je već implementirala neke elemente certifikata ISO 2004, što je sljedeći, viši stupanj u kvaliteti rada, ali taj se dokument može očekivati najranije 2014. godine. Trenutno je općinska uprava više usmjerena na ulazak u EU 2013. godine, pa je ovom prigodom uputila apel gospodarstvenicima da prijave svoje programe razvoja u program ukupnog razvoja općine jer će im tako biti olakšano dobivanje sredstava iz pristupnih fondova Unije. (Robi SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter