Sv. Nedelja: Veći prirez, korigirane plaće dužnosnika

Nedešćina (I. RADIĆ)
Nedešćina (I. RADIĆ)

Općinski vijećnici Sv. Nedelje na sinoćnjoj su sjednici udvostručili prirez na dohodak, koji će od 1. rujna iznositi šest posto, zbog, kako je objašnjeno, nužnog saniranja duga od preko pet milijuna kuna uprave. Ujedno su korigirani koeficijenti i osnovica za obračun plaća dužnosnika, pri čemu ona načelnika Gianvlada Klarića teži bruto 19.133 tisuće kuna, u što nije uračunato uvećanje od 0,5 posto za svaku godinu radnog staža.

Prirez će obveznicima s prosječnom plaćom od oko 4.000 kuna odsad iznositi, rečeno je, oko 15 kuna. Načelnik je odustao od prvotnog prijedloga, da se taj namet s tri podeblja na deset posto.

- Odluka jest nepopularna, ali i nije toliko bolna, dok predstavlja značajnu proračunsku stavku. Bit će i bolnijih poteza, poručio je načelnik Klarić, zamolivši građane za razumijevanje. Dospjele obaveze Općine, izvijestio je, iznose 4,2 milijuna, a dugoročni dug 1,1 milijun kuna, što se ne može, veli, servisirati iz redovnih prihoda. Konačan iznos objavit će na idućoj sjednici u financijskom izvještaju nakon primopredaje vlasti.

Općina će umjesto 180 tisuća od prireza godišnje ubirati oko 360 tisuća kuna. Ovogodišnjom razlikom pokrit će se, istaknuo je Klarić, učeničke i studentske stipendije.

- Stalno slušamo o stezanju kaiša, ali kako stisnuti kad su svi gladni. To je novi udarac po radničkoj klasi, komentirao je Milenko Vidić, nositelj nezavisne liste. Domalo je, ipak, glasao za povećanje nameta, kao i drugih 11 vijećnika, a usprotivio se jedino Eđidio Miletić, nositelj NL-a.

Miletić je bio i jedini protiv novih parametara za plaće, dok su četvorica zastupnika Nezavisne liste Srećka Mohorovića ostala suzdržana. "Načelnikova bruto plaća od gotovo 20 tisuća kuna itekako je visoka. Dobar potez bio bi da se odrekne 20 ili 30 posto dohotka. Upravo primanja dužnosnika troškovi koje treba rezati", poručio je Miletić.

- Odreći ću se regresa, jubilarne nagrade, božićnice i dodatka od deset posto pred odlazak u mirovinu, zbog čega će mi primanja biti daleko manja od onih dosadašnjeg načelnika. Ne radim osam, nego 10 i 11 sati dnevno, dajući sveg sebe - ne uspijemo li u stabilizirati situaciju do konca godine, bit će i rezova plaća, naglasio je Klarić. Oporba, međutim, nije prihvaćala ta uvjeravanja, pozivajući se na činjenicu da će zbog uvećane osnovice za 466 kuna, ne računajući dodatak na staž, Klarićeva neto plaća biti veća, po našoj kalkulaciji za 2.000 kuna, od one Srećka Mohorovića. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter