Sv. Nedelja se bori sa 6 mil. kn duga

Vijeće Općine Sv. Nedjelja (R. SELAN)
Vijeće Općine Sv. Nedjelja (R. SELAN)

Nova općinska vlast svakodnevno se uspješno bori s dugovima i obvezama naslijeđenima od bivše vlasti, pa se može očekivati da će ih do kraja godine značajno smanjiti, zaključak je s jučer održane sjednice Općinskog vijeća Općine Sv. Nedelja.

Prema zapisniku o primopredaji dužnosti načelnika Srećka Mohorovića (nositelja NL) novoizabranom načelniku Đanvladi Klariću (IDS) Općina je 6. lipnja imala 1,46 milijuna kuna nenaplaćenih potraživanja i 3,97 milijuna kuna obveza prema dobavljačima. Pribrojimo li tome ostale financijske obveze dobivamo ukupno dugovanje od 5, 93 milijuna kuna, koje do kraja polugodišta, tj. do 30. lipnja naraslo na 6 milijuna kuna.

U tom iznosu nalazi se i 945 tisuća kuna nenamjenski utrošenih sredstava, uglavnom sredstava dobivenih za Poduzetničku zonu Nedešćina. Minus na žiro računu iznosio je 480 tisuća kuna.

- Utrošena sredstava moramo najprije uprihoditi da bismo ih namjenski potrošili. Svakodnevno se suočavamo s preuzetim obvezama, koja ne želimo rješavati novim zaduživanjima, ali uspijevamo držati glavu iznad površine.

Troškovi su nam manji od prihoda i očekujemo da ćemo dugovanje na žiro računu do kraja mjeseca svesti na nulu. Također,  očekujemo da ćemo pojačanom naplatom potraživanja skupiti 1,2 milijun kuna, pa bismo do kraja godine ukupna dugovanja smanjili na 4,8 milijuna kuna,  kaže načelnik Klarić.

Njegove riječi potvrđuje i polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna. Uprihođeno je 4,33 milijuna kuna ili 24,65 posto plana, što na prvi pogled malo, ali odbiju li se iz proračuna prihodi od zaduživanja za IPARD program, prihodi od prodaje imovine i prihodi od kapitalnih pomoći, odnosno stavke koje su morale biti uvrštene da bi ih se moglo ostvariti ako se ukaže prilika, onda je izvršeno gotovo pola proračuna.Tri ključna prihoda, od poreza, imovine i pristojbi ostvareni su sa 48, 41 i 44 posto.

Rashodovna strana proračuna ostvarena je s 4,28 milijuna kuna ili 24,34 posto. Klarić je najavio skori rebalans.

Na prihodovnoj strani očekuje oko 700 tisuća kuna prihoda više, u čemu HEP-ova naknada za korištenje prostora, koja stiže odlukom Vlade RH, iznosi 500 tisuća kuna, a rashodovna strana bit će smanjena zbog nerealiziranih infrastrukturnih projekata, što je posljedica nelikvidnosti. 

Vijećnici s izborne liste Srećka Mohorovića, koja je u prošlom sazivu Vijeća imala većinu, osjećali su se pozvanima da komentiraju nastanak dugovanja. Tako je Aldo Miletić, bivši zamjenik načelnika, istaknuo da je bivša vlast u tri godine izgubila 3 milijuna kuna zbog smanjenja komunalne naknade, što je poduzeto da bi se gospodarstvenicima olakšalo poslovanja tijekom krize te da je pola milijuna kuna koje treba stići rezultat zalaganja bivšeg načelnika. 

Mladen Vlačić (SDP), predsjednik Vijeća, nije dopustio prekomjerno širenje ove rasprave budući da je beskorisna i najavio novu praksu po kojoj će svaki prijedlog biti dobrodošao bez obzira iz koje političke opcije dolazi.

Klarić mu se pridružio pozivom vijećnicima da zajedno s njim "stave glave skupa" i porade na rješavanju dugovanja u što kraćem roku. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter