Sv. Martin blagoslovio mlado pretočeno vino

U Svetom Martinu 'vinski biskup' blagoslovio je mošt (G. ČALIĆ ŠVERKO)
U Svetom Martinu 'vinski biskup' blagoslovio je mošt (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Širom Istre ovih se dana slavio ili slavi sveti Martin, jedan od najpopularnijih svetaca u katolika, posebno na našem poluotoku gdje su mu posvećeni deseci većih ili manjih crkvi, a zaštitnik je i nekoliko župa.

Sveti Martin se po tradiciji u nas slavi na dva, ili čak na tri načina: prvi je način njegovo slavljenje kroz najveći godišnji blagdan, samanj, u župama kojima je zaštitnik, drugi je način isključivo svjetovni, kada se na Martinju simbolično mošt "pretvara" u vino, no ti su običaji u Istru mahom uvezeni u novije vrijeme sa sjevera; a treći je način kombinacija prethodna dva: u crkvama ili pred crkvama nakon blagdanske mise blagoslivlja se mlado vino, koje se nakon tog čina može piti, ali i može blagoslovljeno nastaviti sazrijevati u bačvama do pune kvalitete.

U pučkoj vinarskoj tradiciji Martinja je važan datum jer predstavlja prekretnicu u podrumskim procesima: vino se pretače (ili otače) i sprema na zrenje, prestaje dakle biti mlado vino (a ne mošt, kako se često pogrešno govori, jer mošt je grožđani sok koji je to prestao biti čim mu je počelo vrenje). U tom tradicijskom činu pretakanja vina nije toliko bitno da to bude baš na sam datum blagdana sv. Martina, već tu negdje, ali bitno je da na taj dan vrijeme bude bistro i čisto, da ne bude južina, da bude malo hladnije, a mnogi istarski podrumari će optimalan datum za pretakanje određivati i prema povoljnoj luni.

Blagdanska bit sv. Martina kao vinskog praznika je u uzajamnom posjećivanju, kušanju, hvaljenju i procjenjivanju kakvo će to vino biti kad mu dođe pravo vrijeme, a kako su mnogi istarski vinari minulu berbu ocijenili kao jednu od najboljih u zadnjih nekoliko godina, i martinjske bi prognoze trebale biti jako dobre. Zanimljivo je da se u Istri, gdjegod postoje običaji martinjskog blagoslova mladog vina, to čini s bijelim vinom, osim u Momjanu gdje se blagoslivlja mladi muškat, a mnogogdje se, kao primjerice u Bermu, u brentama donesene na blagoslov izmiješa bijelo vino odnosno malvazija iz svih konoba u župi. (D. ŠIŠOVIĆ, N. ORLOVIĆ RADIĆ, E. VELAN i Z. STRAHINJA)

IZVJEŠTAJ S PROSLAVA MARTINJA U ISTRI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter