Sv. Marina: Kad plaža postane divlji deponij

Plažu su prije ljeta očistili ribiči iz Ravni, no sada je ponovno puna škovaca (R. SELAN)
Plažu su prije ljeta očistili ribiči iz Ravni, no sada je ponovno puna škovaca (R. SELAN)

Plaža Vodišnica nedaleko od Sv. Marine od iduće će godine biti uključena u općinski program redovnog održavanja plaža tijekom turističke sezone, doznajemo od načelnice Općine Raša Glorije Paliska Bolterstein.

- Problem s Vodišnicom je u tome što nema pristup za vozila pa je efikasan transport do nje moguć jedino čamcima. Zato imamo u planu izgradnju pristupnog puta, što ćemo vjerojatno učiniti sljedeće godine. No, konkretan plan za to još ne postoji, kaže ona.

Ovakav zahvat proizlazi iz proljetos prihvaćene općinske strategije razvoja turizma po kojoj se Raša usmjerila na iskorištavanje svih svojih turističkih potencijala, prvenstveno onih uz svojih 49 četvornih kilometara obalnog pojasa. Održavanje Vodišnice nužno je tim više što je početkom svibnja u Drenju, koje je smješteno oko kilometar iznad uvale, otvoreno turističko naselje od pet vila s četiri zvjezdice, a investitor namjerava uskoro u blizini izgraditi još jedno takvo. Njihovim je gostima Vodišnica prirodan izlaz na more i mjesto za kupanje. Od voditelja naselja doznali smo da su je mnogi posjetili i da su po povratku izjavili da je lijepa, ali prljava.

U takvo stanje uvjerili smo se i sami doplovivši izletničkim brodićem iz Rapca. Dočekali su nas šumoviti obronci, prozirno more s jatima oćada i šljunkovita plažica, a na njoj sva sila smeća!

Na stranu granje i trava, što je normalna pojava nakon jačih valova. More na obalu možda izbaci i pokoju plastičnu bocu i neku sitnicu, no odbojnu sliku stvaraju tri ruševne barake i hrpe smeća u njima i oko njih. Očigledno je da se radi o otpadu koji je netko ostavio jer mu se nije dalo nositi ga stazicom uzbrdo ili ga ukrcavati na čamac. Tako su turisti koji su s brodića skočili u more otplivali do obale, ali iz plićaka nisu izlazili.

Raško komunalno poduzeće Tim Arsa tijekom turističke sezone redovito čisti plažu u Sv. Marini, zajedno s plažom Guboka koja se nalazi prije Vodišnice u smjeru juga, te obalu u Ravnima i plaže na Trgetu. U predsezonskoj ekološkoj akciji ribiči iz Ravni čistili su i Vodišnicu, ali je ona, po svemu sudeći, bila prevelik zalogaj za jedan revijalan nastup. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter