Sv. Lovreč: Prve ovogodišnje žive jaslice u Istri

Žive jaslice u Svetom Lovreču
Žive jaslice u Svetom Lovreču

Samo mjesec dana nakon što je došao na svijet mali Lean Knapić iz Pazina dobio je prvu glavnu ulogu u životu.

Osim što je glavni miljenik mame Željke Šajine i tate Deana Knapića potpuno se uživio u ulogu novorođenog Isusa Krista u živim jaslicama koje su večeras otvorene u Svetom Lovreču, najveće i najbogatije od osnutka 2010. godine.

Narančasto nebo i toplo poslijepodne nagovijestilo je početak divne noći za povijesno putovanje u Betlehem, što je privuklo mnoštvo posjetitelja.

Na 800 metara dugačkoj šetnici kroz srednjovjekovnu jezgru grada nailazi se na zanatlije koji su uglavnom potomci profesionalnih kaligara, pekara, stolara, klesara, majki koje su ih naučile presti, raditi fritule, pljukance te na domaće životinje koje bi zajedno oformile poveliku farmu, a gotovo svaka kuća nudila je domaće fritule, kolače, vino i čaj.

 - Nikada ranije nismo imali toliko kostimiranih sudionika, ukupno 173. Imamo i slap s jezerom, krušnu peć koje smo napravili posebno za ovu prigodu, a od novih zanata pridružili su nam se lončar, ribar i bačvar, rekao je Ivan Banić, član organizacijskog odbora za žive jaslice.

Petnaestak članova KUD-a "Matko Laginja" trudi se da cijela priča bude autentična, stoga po sveta tri kralja nisu poslali kamione, već su oni dojahali iz 30 kilometara udaljenih Manjadvorci.

Za glazbenu podlogu volontirale su članice Katoličke udruge mladih iz Rovinja koje su radostan događaj popratile pjesmom uz gitaru, dok su se prvoj ovogodišnjoj izvedbi jaslica u Istri pridružili stanovnici Gračišća, organizatori prvog takvog događanja u Istri, što je najbolji polog božićnom duhu darivanja, volontiranja i druženja. (Marina DAMJAN, snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter