Sv. Lovreč: Pivoljupci popili 3.500 litara bire

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je jedno od najpopularnijih pića, fešte u čast bire u Istri gotovo da i nema, pa su mnogi pivoljupci željno iščekivali što će ponuditi prvi Beerfest - fešta od bire u Svetom Lovreču održan u subotu navečer u starogradskoj jezgri.

A fešta od bire je startala i više nego dobro, sa oko tri i pol tisuće litara piva koje je nudilo dvadesetak izlagača najvećim dijelom sa hrvatskog, ali i slovenskog, belgijskog, češkog i irskog tržišta. Osim bire bilo je tu i kobasica i kapuza, a moglo se kupiti i koji prigodni suvenir, privjesak ili majicu za uspomenu.

Ideja za manifestaciju krenula je od članova lovrečkog KUD-a Matko Laginja koji se pobrinuli oko cijele organizacije, od izlagača, do štandova, suvenira i glazbe, pa i točenja bire posjetiteljima.

- Cijela dobit od ulaznica i prodaje suvenira ide u korist KUD -a koji je iduće godine domaćin smotre limenih glazbi Istre, susret koji u prosjeku košta oko sto tisuća kuna. Kako naša općina nije baš u najboljoj financijskoj situaciji odlučili smo napraviti nešto da možemo pomoći pri financiranju, kaže Darko Hrastovčak, tajnik KUD-a koji je feštu organizirao uz potporu Općine.

Pivo se prodavalo po promotivnim cijenama od 10 do 15 kuna, dok je za ulaznicu trebalo izdvojiti 20 kuna. A interesa je bilo, jer su mnogi u toku večeri htjeli isprobati barem dva piva, pa je točenje išlo punom parom. Veliki interes vladao je za biru San Servolo iz Bujske pivovare, koji su uz klasično svijetlo pivo nudili i premium crveno pivo.

Za glazbeni dio fešte bili su zaduženi članovi limene glazbe iz Pazina, trio Provin, trio Oberkreiner, te u špici večeri popularni Belfast Food iz Rijeke koji su publiku zabavili svojim karakterističnim hitovima s irskim melodijama. Najveća gužva počela se stvarati oko 22 kada su se na glavom trgu okupili brojni mladi iz okolice, ali i šire. (V. HABEREITER; snimio M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter