Sv. Lovreč: Novi sjaj Nakićevih orgulja iz 1735.

Naš poznati orguljaš Mario Penzar prvi je zasvirao na obnovljenim orguljama
Naš poznati orguljaš Mario Penzar prvi je zasvirao na obnovljenim orguljama

Župna crkva svetog Martina u Svetom Lovreču jedina u Istri čuva orgulje velikog majstora Petra Nakića iz kojih se zvuk u petak navečer, nakon četrdeset godina pauze, ponovo zaorio ovim sakralnim prostorom. Svečanost u povodu obnove, prigodni koncert i blagoslov obnovljenih orgulja odvijali su se u sklopu proslave Dana općine, a okupili su se uz brojne župljane i predstavnici svih koji su pomogli u njihovoj obnovi.

Znanstvena istraživanja prije nekoliko godina potvrdila su da su povijesne orgulje u lovrečkoj crkvi rad slavnog majstora Petra Nakića (ili Pietra Nacchinija, kako ga se naziva u talijanskim dokumentima) i datiraju iz 1735. godine.

Nakić, rodom iz Šibenika, u Veneciju je došao u 18. stoljeću radi studija filozofije u franjevačkim školama. Uz crkveni nauk učio je i u radionici za izradu orgulja, što mu je dobro išlo, pa je molio papu da ga oslobodi zavjeta, nakon čega postaje svjetovni svećenik. Potom otvara radionicu za izradu orgulja i upošljava velik broj radnika, što mu donosi novac i slavu.

Za života je napravio 350 orgulja koje se nalaze u gradovima duž jadranske obale, od čega su lovrečke jedine u Istri. Međutim, zadnjih nekoliko desetljeća orgulje su bile u vrlo lošem stanju i trebalo ih je spasiti što prije da bi se očuvalo što više originalnih dijelova.

- Još 2005. godine se razmišljalo o obnovi, a kada je istaknuti organolog Božidar Grga potvrdio da se radi o slavnim Nakićevim orguljama, krenuli smo na posao. Za obnovu je konzultirana Premiata Fabbrica Organi iz Codroipa kraj Udina, izrađen je troškovnik koji je iznosio 70. 600 eura, a župni ured dogovorio je obnovu s njihovim restauratorom Cavaliereom Francescom Zaninom. Oko osiguravanja financijskih sredstava angažirali su se Općina i župa, a donacije je dala regija Veneto, župa i župljani, Porečka i pulska biskupija, Općina, Ministarstvo financija, Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine, Istarska županija. Orgulje pripadaju župnoj crkvi i zahvaljujemo svima koji su pružili pomoć, rekao je župnik Josip Kalčić.

Mladen Juvenal Milohanić, povjerenik za orgulje u biskupiji, istaknuo je da su lovrečke orgulje najstarije u Istri.

- Mnoge bogate župe mijenjale su svoje orgulje kroz vrijeme jer su htjele imati nove, a siromašne župe svoje su čuvale i zahvaljujući tome danas u Svetom Lovreču imamo Nakićeve orgulje, rekao je Juvenal Milohanić.

Restaurator Zanin, čija se obitelj bavi izradom orgulja već nekoliko generacija, rekao je da velike osmostopne orgulje imaju koncepciju tipičnu za Nakićevu školu, što potvrđuje odabir registara i opseg manuala i pedala. Sve svirale označene su prema običaju Nakićeve škole, a izbor znakova i njihov oblik upućuju na njegov raniji rad. Prvo su bile osmišljene za jednu drugu crkvu, ali su kasnije prilagođene lovrečkoj.

Obnovljenje je orgulje blagoslovio mons. Ivan Milovan, biskup u miru, a svečani je koncert nakon toga održao poznati orguljaš Mario Penzar. Ispunit će se valjda i želja koju je na svečanosti izrazio Vladimir Torbica, pročelnik županijskog Odjela za kulturu, da ubuduće i Sveti Lovreč bude jedna od etapa festivala orgulja Organum Histriae. (V. HABEREITER, snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter