Sv. Lovreč: Manje naknade načelniku i donačelniku

Lovrečki vijećnici u novom sazivu (V. HABEREITER)
Lovrečki vijećnici u novom sazivu (V. HABEREITER)

Lovrečki su vijećnici na sinoćnjoj sjednici, prvoj radnoj u novom sazivu, jednoglasno donijeli odluku o iznosima naknada za rad načelnika i donačelnika.

Načelnik Marko Ljubešić rekao je kako njegov rad i rad njegova zamjenika sigurno neće biti profesionaliziran u ovom mandatu. Po novoj odluci, naknada za rad načelnika je neto iznos od tri tisuće kuna, a donačelnika 1.500 kuna.

Do sada, naknada za rad načelnika iznosila je pet tisuća kuna, iznos koji si je bivši načelnik dodatnom odlukom smanjio na 4.500 kuna, dok je naknada za rad donačelnika bila tri tisuće kuna. Međutim, bivši donačelnik Milan Žužić svoju je funkciju odlučio obavljati profesionalno, te još uvijek prima plaću, što je bilo i tema jednog od vijećničkih pitanja.

Ljubešić je odgovorio da prema zakonu bivši donačelnik ima pravo još šest mjeseci nakon izbora primati plaću u visini prosjeka zadnje tri plaće, što u ovom slučaju iznosi 4.752 tisuće kuna neto, pogodnost koju koristi i sada, ali koja je velika obveza za ionako tanak proračun.

Za razliku od toga, novi će vijećnici i članovi radnih tijela vijeća primati jednaki iznos naknade za koju su primali i njihovi prethodnici, odnosno jednu kunu, jednoglasno su odlučili. Pročelnik Roberto Bulešić podsjetio je kako je zakonska obveza isplatiti naknadu vijećnicima, pa je određen ovaj minimalni iznos, a odluka je svakog vijećnika posebno hoće li ga se odreći, budući da troškovi isplate ove naknade iznose više od nje same, 1.70 kuna.

Vijećnici su jednoglasno usvojili izmjene i dopune Statuta Općine i Poslovnika o radu vijeća, što je bilo nužno napraviti radi usklađenja sa novim zakonom o regionalnoj i lokalnoj samoupravi.

Ljubešić je vijećnicima podnio kratko izvješće o stanju u općini kod primopredaje vlasti, čiji je financijsko izvješće na kraju svibnja iznosilo 1,43 milijuna kuna prihoda i 1,36 milijuna kuna rashoda, dok su ukupan dug općine bio 2,19 milijuna kuna.

- Usto, ostaje nam još jedan dio duga za realizirati, a odnosi se komunalne doprinose koje su građani uplaćivali, a općina nije izvršila svoje obaveze. Ostaje nam još devedesetak rasvjetnih tijela za postaviti, a to su troškovi od gotovo milijun kuna koje će se morati što prije realizirati, jer u protivnom ćemo morati građanima vratiti dio sredstava, rekao je Ljubešić.

Dodao je i kako je općina dobila europska sredstva za nastavak gradnje kanalizacije, ali će morati platiti nadzor koji stoji oko 10 tisuća eura, te ima i drugih troškova, te najavio da će ubrzo svi zajedno sjesti i morati napraviti strategiju kao izaći iz ove situacije. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter