Sv. Lovreč: Do ceste Pajari - Heraki europskim novcem

Novoasfaltirana cesta od Pajari prema Herakima
Novoasfaltirana cesta od Pajari prema Herakima

Izgradnja i asfaltiranje nerazvrstane ceste koja spaja lovrečka sela Pajari i Heraki, što je financirano bespovratnim sredstvima iz IPARD-a, završeno je u petak, a prometnica je službeno otvorena u Herakima kojoj su prisustvovali predstavnici Općine Sveti Lovreč, Istarske županije i svih koji su sudjelovali u realizaciji projekta. Ovim je zahvatom, koji je trajao 15-ak dana, i posljednje mjesto dobilo asfaltnu prometnicu do općinskog centra.

- Naša se Općina u nastojanju rješavanja problema infrastrukturne opremljenosti odučila javiti na natječaj europskog pretpristupnog fonda IPARD - mjeru 301 za poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture.

Najaktualniji problem bila je upravo ova cesta te smo odlučili kandidirati je. Vjerovali smo da će prednost imati veći, a samim time i značajniji projekti od naše 800-tinjak metara duge ceste, ali vrijedilo je pokušati i uspjelo je, rekao je lovrečki načelnik Silvano Matošević. Na isti će način pokušati riješiti pitanje 20-ak kilometara nerazvrstanih cesta te izradu protupožarnih prosjeka.

- Općina se na natječaj prijavila sredinom lipnja lanjske godine, a ovaj je projekt po njegovom okončanju, ujedno i prvi gotov projekt u Istri financiran bespovratnim EU-sredstvima, rekao je Stevo Žufić, direktor porečke tvrtke Adria Bonus koja je Općini pomagala u postupku pripreme dokumentacije.

Ukupna dužina prometnice iznosi 891 metar, široka je tri metra i ima po pola metra bankine sa svake strane. Ukupno 805 metara ceste nalazi se u poljoprivrednoj zoni i financirano je bespovratnim sredstvima u iznosu od 356 tisuća kuna.

Ostalih 85 metara ceste nalazi se unutar građevinskog područja i nije ušlo u IPARD-ov program financiranja te je 44 tisuće kuna za njegovu izgradnju odvojila Općina. Projektant je porečka tvrtka Singrad, studiju utjecaja na okoliš izradio je Vinkovački Eurcou, a radove pulska tvrtka Cesta. (Napisala i snimila Vedrana HABEREITER)
 

Sveti Lovreč na još tri natječaja

Stevo Žufić je naveo da Sveti Lovreč s još tri prijavljena projekta kandidira za sredstva iz EU-a, i to kroz spomenutu mjeru za dovršenje sustava kanalizacije u iznosu od pet milijuna kuna te dva projekta prekogranične suradnje Hrvatska-Slovenija. Prvi je projekt "Crosfest" za manifestacije, za koji kandidira Smotru narodne glazbe i plesa zapadne i središnje Istre u iznosu do 73 tisuće eura, a drugi projekt "Ruraldesign" za uređenje natpisa i znakova na području općine u iznosu od 52.600 tisuća eura.

 


Podijeli: Facebook Twiter