Sv. Foška - mjesto gdje se sastaju nebo i zemlja


Uskoro će se održati tradicionalno hodočašće i svečana misa u bazilici Svete Foške iz 11. stoljeća, kada će se oko ovog svetišta na cesti između Barbarige i Vodnjana okupiti velik broj vjernika ne samo iz Istre. Ove će se godine svečana misa održati 14. veljače s početkom u 11.30, a predvodit će je kao i obično vodnjanski župnik Marijan Jelenić. Hodočašće se uvijek održava prve nedjelje nakon blagdana svete Foške.

To je i povod da podsjetimo na ovaj fenomen kraj Batvača koji privlači mnoštvo vjernika, ali ne samo njih, možda još i više one koji se ne deklariraju kao vjernici. Čak i u zimskim mjesecima, a najviše subotom i nedjeljom od 14 do 16 sati, kada je crkva otvorena, stižu automobili i autobusi hodočasnika iz Slovenije, Austrije, Hrvatske…

Što je toliko zanimljivo i privlačno na ovom mjestu pitamo Drageca Vlašića, dobrog duha crkve svete Foške.

- Ovo vam je mjesto gdje se sastaju nebo i zemlja, mjesto moći, ljubavi Božje. Svaki kamen u crkvi i oko nje mjesto je koje zrači određenom energijom, veli Dragec. "Sveta Foška vam je zaštitnica žena koje boluju na kostima i pomaže kod svih duševnih bolesti i ovisnosti. Ali pomoći će onome tko je spreman da bude izliječen i onome tko želi ozdraviti. Mora doći ovdje par puta", dodaje.

Sedamdesetosmogodišnji ljubazni volonter, koji čuva crkvu zadnjih 15 godina, dolazi iz Pule svojim automobilom subotom i nedjeljom. Starinskim velikim željeznim ključem otvara vrata, održava zdanje, a ujedno je i glavni vodič svim posjetiteljima u ovom sakralnom zdanju i oko njega. Ukratko, Dragec je prava riznica priča, svjedočenja hodočasnika i čuda koja su se baš tu dogodila.

Koju će priču ispričati baš vama, ovisi o trenutku i o slušatelju. Premda će uvijek istaknuti da je Zagorac i s posjetiteljima uz čašicu rakije nazdravlja za Majku Božju Bistričku (i partiju komunističku, kako se šali ponekad), očito je neraskidivo povezan i s ovim zdanjem. Kaže, bio je čuvar zatvora u Lepoglavi, pa je i Tuđman bio njegov zatvorenik.

Ovdje otkako čuva crkvu vidio je brojne političare, pa i Slavka Linića i Vladimira Šeksa. Dalje nije htio nabrajati kada je riječ o poznatim osobama.

Na kraju ne zaboravlja napomenuti da on održava crkvicu, dolazi svojim autom, ali i posjetitelji trebaju ostaviti koju kunicu za crkvu. - Ne treba puno. Vidite, ja svaki put očistim crkvu, otpalu žbuku, pometem, uredim, kaže - i doista je vrijedan.

- Istrani se premalo mole, pogotovo muški. Istra je još uvijek previše komunistička, tumači u prolazu. Ali nije ni molitva sve, još su važnija djela. Budi ti kršćanin na djelu, u duši, pruži ruku bližnjima. Vjerovali vi ili ne, Bog vam postoji. Ne treba se moliti, ali treba se zahvaliti svakog dana dragome Bogu i svetoj Foški na životu i nemojmo biti bahati i zavidni. Župnik mora tumačiti vjeru na svoj način, a ja govorim ono što mi je na duši, pojašnjava Dragec svoju filozofiju.

Bio je u mnogim svetištima Majke Božje, ali nigdje nisu energije tako jake kao ovdje, veli. Ovo je mjesto kakvo nema nigdje.

- Koliko ja znam, 26 žena koje nisu mogle imati djecu zatrudnjele su nakon što su se molile u ovoj crkvi. Kada bi sve došle i povele djecu, to bi bio cijeli dječji vrtić. Brojna su se čuda ovdje događala, kaže on.

Pri našem dolasku upravo je odlazio autobus pun putnika iz Rijeke koji su obišli mjesto. Osim njih, protekle nedjelje nije bilo previše posjetitelja kao inače zbog promjenjivog vremena i kiše koja je padala ujutro. Ipak susreli smo dvadesetak njih iz Pule, Umaga, Barbana, Rovinja, Grožnjana, Nova Gradiške…     (J. ORLIĆ, Snimio D. MEMEDOVIĆ)

CIJELU REPORTAŽU PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter