Sv. Florijan: Istarski vatrogasci proslavili svoj dan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svibanj, mjesec zaštite od požara, Dan vatrogastva RH i štovanja sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, danas je na Bujštini obilježilo oko 400 sudionika. Svečanosti, koju je organizirala Vatrogasna zajednica Istarske županije u suradnji s Područnom vatrogasnom zajednicom Umag, prisustvovali su vatrogasci i vatrogaskinje  javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Istarske županije, vatrogasci iz Slovenije i Italije te mnogi građani Bujštine.

Među uzvanicima su bili župan Valter Flego, gradonačelnici i načelnici iz Istre, načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar te predstavnici više institucija, ustanova i udruga s kojima surađuju istarski vatrogasci.

Sudionici proslave okupili su se na prostoru bivše tvornice Metalko u Marušićima, odakle su mimohodom krenuli do crkve Svetog Florijana, gdje je održana svečana misa. Euharistijsko slavlje predvodio je porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša uz koncelebraciju šest  svećenika.

Kutleša je podsjetio da vatrogasci na poseban način štuju sv. Florijana koji je živio i posveti svoj život i na kojega na poseban način upućuju svoje molbe, a umro je mučeničkom smrću  ustrajan u svojoj vjeri.

- Vi idete i vi spašavate dobra i žrtvujete se za druge. Zar to nije veliko da čovjek daje i riskira svoj život za nekoga drugog. Zar  nije to jedna od najvećih vrednota kada je čovjek spreman uložiti nešto bez ikakve nadoknade za svoje bližnje i za sve one koji mu nešto u životu  znače, rekao je biskup Kutleša.      

Na kraju misnog slavlja sve sudionike svečanosti pozdravili su istarski župan Valter Flego, županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac i načelnik općine Grožnjan Claudio Stocovaz.

Županijski zapovjednik  je istaknuo da su  istarski vatrogasci u proteklih godinu dana odradili sve zadaće na najbolji način te poručio da su potpuno spremni za ovogodišnju protupožarnu sezonu i da će se znati suprotstaviti svim opasnostima. (Asim ČABARAVDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter