Sv. Eufemiji obecali ocuvati Rovinj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svecanom sjednicom Gradskog vijeca u Multimedijalnom centru obilježen je Dan Grada Rovinja i blagdan njegove zaštitnice Sv. Eufemije.

Gradonacelnik Giovanni Sponza je tom prigodom podsjetio da su Rovinjci znali ocuvati svoj grad, od predaka koji su geslom "Non plus ultra" onemogucili daljnju gradnju u ulici Sv. Križa, kako bi hodocasnici ozdravili dušu pogledom sa zidina na putu prema crkvi sv. Eufemije, do novih generacija, koje su ocuvala 45 kilometra slobodne i prohodne obale. Stoga je najavio da ce i ubuduce Grad cuvati prirodno i kulturno naslijede i skrbiti o socijalno potrebitima, što je takoder duga rovinjska tradicija.



Cestitajuci praznik vijecnicima, gostima i uzvanicima, medu kojima je bila delegacija prijateljskog Gospica, župan Ivan Jakovcic je istaknuo da Rovinj cuva ne samo kulturno i prirodno bogatstvo, vec i važnije vrijednosti kao što su multikulturalnost i suživot. Zakljucujuci da je mudrost koja je skupljana generacijama zalog buducnosti Jakovcic je istaknuo da se ovih dana dovode u pitanje puno vrijednosti i sloboda misli, rijeci i djela.

- Kulturom istine suprostavit cemo se nekulturi laži. Na moj je racun prethodnih dana izrecene toliko laži, da bi mogle uci u Guinnessovu knjigu rekorda. Sa njima se teško nositi, ali me tješi cinjenica da istina uvijek pobjeduje, naglasio je Jakovcic zakljucivši da se ne može poništiti ono na cemu je Županija radila proteklih 20 godina, što ce rezultirati ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, pri cemu se Istri otvaraju nove perspektive u korištenju strukturnih fondova.



Gradu za njegov dan, na Trgu Brodogradilišta uz gradsku limenu glazbu i mažoretkinje stigli sudionici tradicionalnog maratona "Od punte do punte morem i kopnom". Ove se godine krenulo iz uvala Cisterna, pa su plivaci, predvodeni najstarijim Longinom Sošicem, morali od punte do punte preplivati 9,5 kilometara da bi došli do Rta sv. Nikole pred MMC-om. Putem su ih pratile batene s jedrima.



Istovremeno iz Cisterne su, pretrcavši 14 kilometara došli i trkaci, predvodeni maratoncima Mirjanom Kmacic Pellizzer i Sandijem Mužinom. Isti su put prošli biciklisti predvodeni Bobanom Memedovicem , dok su rekreativci Udruge umirovljenika stazu prošli pješice. Svi su sudionici ubrzavali ili usporavali, ne bi li na cilj stigli istovremeno. Posljednju dionicu sa njima su trcali clanovi udruga osoba s posebnim potrebama.



Najposjeceniji dio fešte bila je Smotra istarskih vina, koju je na malom molu priredila udruga Agrorovinj. Medu 32 istarsa vinara, koji su na ovogodišnjoj Vinistri osvojili najviše odlicja, nastupilo je 13 rovinjskih. Buduci da je svaki od vinara izložio najmanje po dva vina, na malom molu moglo se kušati preko sto vina. Za okrjepu pobrinuli su se clanovi udruga Kuca o batani, koji su Rovinjce i njegove goste castili besplatnim pecenim srdelama.



Clanovi Agrorovinja su na rivi priredili su i predstavljanje nekadašnjeg nacina prerade grožda. Grožde je na trg stiglo u kašteladi na vozu, kojeg su vukli magarci. Na bacvi su ga kroz raškadur muljali dogradonacelnik William Uljanic, inace i predsjednik udruge, te skladatelj ozbiljne glazbe Massimo Brajkovic, kojem je vinogradarstvo hobi.



U torkulu su grožde tijeskali ex olimpijac u plivanju Sandro Rudan i Doriano Qurantotto, a posjetioci su mogli kušati mošt. Istovremeno je Dalibor Francula pokazivao vještinu izrada bacve. Stara vremena vracena su i projekcijom filma "Rovinj nekada", koja se cuva u arhivu Turisticke zajednice. Istovremeno na pozornici su nastupali Oriana Vozila, Sergio Predan - Gato sa kvartetom Riccarda Bosazzija, zbor Nuvola, duo On Line, grupe Batana, The Link 20, Vip Band, Deep Pression i Obican svijet.

Sam blagdan sv. Eufemije obilježen je trima misama. Na prvoj jutarnjoj na bili su i rovinjski esuli, koji se tradicionalno okupljaju uz blagdan svoje zaštitnice. Ovu i središnju misu u 11 sati, predvodio je kancelar krcke biskupije dr. Slavko Zec, koji je naglasio duhovnu dimenziju blagdana i žrtve sv. Eufemije. Misi, na koju je po tradiciji došlo puno hodocasnika iz središnje Istre, prisustvovao je gradonacelnik Giovanni Sponza sa svojim suradnicima.



Tradicionalni sajam postavljen je na Trgu na mostu. Uz turnir briškule i trešete u Kantinonu, na trgu su nastupale mažoretkinje, mali tenisaci, košarkaši, rukometaši te borci u teakwondou. Na bazenu Delfin održan je memorijal posvecen osnivacu rovinjskog plivanja i vaterpola Nikši Kalacicu.


Podijeli: Facebook Twiter