Sv. Bernard u Funtani: Svečana sjednica i pučka fešta

Dan Općine Funtana - dobitnici nagrada Turističke zajednice
Dan Općine Funtana - dobitnici nagrada Turističke zajednice

Na jesen kreće gradnja zgrade dječjeg vrtića, jednog od najvažnijih projekata u funtanjanskoj općini usporedo s kojim će se početi realizirati program poticajne stanogradnje, rotor i cesta na ulazu u Funtanu te projekt uređenja Šterne i Perila, najavio je načelnik Tomislav Čoga na svečanoj sjenici kojom je u čast funtanjanskog zaštitnika Sv. Bernarda obilježen općinski praznik.

Izgradnju rotora i ceste na ulazu u Funtanu iz smjera Poreča nazivam žilom kucavicom zato što će dijelom rasteretiti ulaz i izlaz iz Ribarske ulice, rekao je načelnik te istaknuo da cestu koja vodi od Funtane prema Fuškulinu, izgrađenu početkom prošloga stoljeća s ciljem povezivanja obalnog dijela i unutrašnjosti, neće asfaltirati, ali ne znači da Općina diže ruke od nje.

- Napravit će se cesta od rotora koja će voditi prema našoj poslovnoj zoni pa do Kampaladanje, gdje će se spojiti na cestu za Fuškulin. To je plan dugoročnog rješenja koji će opravdati znatna sredstva za njegovo ostvarenje, rekao je načelnik.

Osvrnuo se i na realizaciju projekta "Jadran" - pročistača otpadnih voda, u koji su ušli s drugim općinama Poreštine, te na pripreme za izmjene i dopune UPU-a Funtane kojima se želi riješiti ono što nije riješeno u prvom navratu. Pri kraju je i izrada UPU-a Zelena laguna, a Općina je dobila rješenje o darovanju državnog zemljišta za poslovnu zonu, čime će se UPU ovog područja aktivirati.

- Nismo u potpunosti zadovoljni napretkom, a tome je najveći krivac, uz sporu državnu administraciju, ekonomska kriza. Unatoč tome, Općina nikome nije dužna niti kune. Dok mnoge općine krešu namjenska sredstva, mi korisnike proračuna nismo zakinuli niti za lipu, istaknuo je Čoga.

Brojnim predstavnicima javnih i privatnih tvrtki, ustanova i udruga koje djeluju na području općine obratili su se i predsjednica Općinskog vijeća Marija Kaurloto te donačelnica Elena Morellato, koja je na talijanskom jeziku svojim sumještanima koji žive u inozemstvu čestitala Dan iseljenih Funtanjana, koji se obilježava uz dan mjesnog zaštitnika.

Ove godine nije bilo kandidata za općinska priznanja, te su na  svečanoj sjednici uručena priznanja Turističke zajednice za najuređeniji okoliš. Direktorica Ana Milohanović Čehić priznanje za najuređeniju okućnicu uručila je obitelji Milohanović, za najljepši balkon obitelji Sokolović, a za najljepšu vikendicu Rebeki Zdešar i Janezu Kranjecu. Priznanje TZ-a dobili su i Davorin Cociancich i Alessandra Morassut iz Trsta, gosti koji više od 35 godina ljetuju u naturističkom kampu Istra.

Nakon službenog dijela fešta u čast mjesnog zaštitnika preselila se na rotondu, gdje se održavao zabavni dio večeri. Topla subotnja večer, obilna gastroponuda i nastup popularnog Tomislava Bralića i klape Intrade učinili su svoje te je od večernjih sati pa sve do ponoći bila prava lutrija naći slobodno mjesto za stolovima u pineti. Očekivano, Bralić i njegova klapa pokazali su se odličnim izborom, a publika, od kojih su neki za ovu priliku pristigli iz svih krajeva Istre, zdušno je s njima pjevala tijekom više od dva sata nastupa.

- Hvala, Funtana, kako smo krenuli, naći će nas ovdje zora bila, rekao je Bralić nakon nekoliko biseva koje je tražila publika gusto natiskana pred pozornicom. Prvi dan dvodnevne funtanjanske fešte zaključili su Le Monde. (Napisala i snimila Vedrana HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter