Sezona suhih domaćih kobasica je na vrhuncu, a kako u posljednje vrijeme sve više istarskih mjesta ovoj kasnozimskoj deliciji posvećuje posebne svečanosti, prije četiri godine na nešto slično odlučili su se i mještani Svetog Bartola u općini Motovun. Četvrta "Klobasijada" u Svetom Bartolu održana je minule subote u zgradi bivše škole u zaselku Labinjani, a na ocjenjivanje je donijeto 13 uzoraka domaćih suhih kobasica, te sedam uzoraka domaće malvazije, uglavnom iz Sv. Bartola i okolice, ali i iz drugih mjesta Motovunštine.
Vino je ocjenjivala posebna komisija, a kobasice su ekskluzivno ocjenjivali sami proizvođači, tj. oni koji su i donijeli kobasice na ocjenjivanje. Kušati su naravno mogli svi, a na kraju večeri proglašeno je po pet najboljih.
Najbolje suhe klobasice na četvrtoj Klobasijadi imao je tako Efrem Močibob, drugoplasirani je Vlado Jakus, treći Ratko Labinjan, četvrti Samuel Kaligari i peti Dean Šandak. Najbolju domaću malvaziju imao je Boris Matijašić, drugo mjesto osvojio je Marčelo Kaligari, treće Valter Kotiga, četvrto Ratko Labinjan i peto Renato Kaligari.
Nakon uručenja diploma i prigodnih nagrada, dečki su uzeli instrumente u ruke, i četvrta je Klobasijada zaključena glazbom, zabavom i veselim druženjem. (Davor ŠIŠOVIĆ)