Suzbijanje komaraca u dijelovima Pule

Zbog visokih temperatura ličinke se brže razvijaju (arhiva)
Zbog visokih temperatura ličinke se brže razvijaju (arhiva)

Djelatnici Odjela za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije provest će danas akciju suzbijanja komaraca u večernjim satima u naseljima Monte Magno, Busoler, Dolinka i Drenovica. Pritom se umoljavaju stanovnici tih naselja da se u vrijeme zamagljivanja ne zadržavaju na vanjskim površinama, a pčelari da zatvore košnice.

- Sada se tretiraju dijelovi grada odakle dolazi najviše poziva građana pa pretpostavljamo da tamo ima i najviše komaraca. No, postupku zamagljivanja prethode tretiranja legla komaraca larvicidima. Ukoliko stanovnici uoče legla u svojim vrtovima i okućnicama, u kadama, bačvama i na ostalim mjestima gdje drže vodu, mogu nazvati Zavod da stručne ekipe tretiraju legla larvicidom radi uništenja ličinki komaraca. Larvicidno sredstvo je biološki preparat koji uništava samo larve i ekološki je najprihvatljiviji način, potpuno bezopasan za ljude i životinje, rekla je voditeljica epidemiološke službe Zavoda dr. Vlasta Skopljak.

Skopljak upozorava građane da svu nakupljenu vodu koja stoji, pa bila to i voda u podlogama vaza s biljkama, moraju proliti te po potrebi stavljati novu jer se uslijed visokih temperatura komarci ubrzano razvijaju iz ličinki. Napominje i da građani koji smatraju da im je potrebna pomoć stručnjaka iz Zavoda za suzbijanje komaraca mogu nazvati na broj 529 033.

Zavod je dosad tretirao lokacije u Štinjanu, na Stoji, Valsalinama, Valovinama, područja oko kanala Pragrande, uz obilaznicu, vrtove na Gregovici i Monte Magnu te u Mutvoranskoj ulici u Šijani, na Busoleru i na arheološkom nalazištu u Kandlerovoj.

Prema pozivima građana zamagljivali su i stambene objekte s vrtovima i okućnicama na Kapelerima te u Šikićima gdje se nalaze dva bazena na poljoprivrednim površinama. Također, prema pozivima građana zamagljivanje je dosad odrađeno na Drenovici, u Lošinjskoj, Splitskoj, Kolodvorskoj, Preradovićevoj, Gervaisovoj, Ulici Vidikovac, Vitasovićevoj, Kumičićevoj i na dijelu Busolera. Sve su tretirane lokacije ucrtane u kartoteku. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter