Suzavcem protiv Molotovljevih koktela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grcka se policija sukobila u srijedu sa stotinu tisuca radnika, umirovljenika i studenata koji su prosvjedovali protiv vladina plana štednje koji bi zemlji trebao pomoci da se nosi s golemim dugom.

Specijalci su gadali prosvjednike suzavcem, a oni su na njih bacali Molotovljeve koktele. Glavni trg Sintagma bio je prepun dima i prosvjednici su se morali sklanjati u pokrajnje ulice.

Radnici u javnom i privatnom sektoru u 24-satnu su štrajku koji je prizemljio avione, zatvorio škole i paralizirao javni prijevoz. Rijec je o prvom opcem šrajku u ovoj godini.

U najvecem okupljanju od nereda u prosincu 2008. kad je zemlja više tjedana bila paralizirana, u srijedu je stotinu tisuca Grka marširalo Atenom i vikalo: "Mi to necemo platiti" i "Necemo se žrtvovati za plutokraciju".

Policija je objavila da su ozlijedena dvojica policajaca te petero civila, medu njima i jedan novinar, a pritvoreno je cetvero prosvjednika.

Demonstranti su razbili mramorne plocnike da bi imali "streljiva" za gadanje policajaca. Palili su kontejnere za smece i demolirali autobusna stajališta. Jedna je skupina pred parlamentom razvila crni transparent s tekstom: "Umiremo".

Unatoc stalnim štrajkovima lani je socijalisticka vlada smanjila place i mirovine, a povecala poreze. Zauzvrat je dobila 110 milijarda eura pomoci od Europske unije i Medunarodnoga monetarnog fonda, cime je zemlja spašena od bankrota.

Ovaj je mjesec odobrena nova tranša te pomoci, ali za tih 15 milijarda eura postavljeni su i stroži zahtjevi za privatizaciju i strukturne reforme.

Burze prate drži li se Grcka tih fiskalnih ogranicenja. Analiticari kažu da štrajkovi vjerojatno nece natjerati vladu koja ima uvjerljivu vecinu u parlamentu da skrene s reformskoga puta, ali izlazak na prosvjede poslužit ce da se procijeni popularnost vlade.

"Vlada nema prostora za mijenjanje politike", kaže Kostas Panagopulos, voditelj ALCO-a, tvrtke koja se bavi ispitivanjem javnog mišljenja. "Ali vecina Grka misli da teret nije ravnomjerno podijeljen i to je problem".


Podijeli: Facebook Twiter