Suvremeni pristup uličnom kazalištu


Proteklog se vikenda u Novigradu održao Festival uličnih čarobnjaka ''Čarobni NoviGrad'', koji djeluje izvan institucionaliziranih cirkusa i koji se usredotočuje na ulično izvođenje.

Djeca su tom prilikom uživala u radionicama cirkuskih vještina i kreativnim stvaraonicama. Posebno ih se dojmila lutkarska predstava Thomasa Herforta ''Mali vuk Minski i prijatelji''.

Zanimljiv je bio i nesvakidašnji program koji se odvijao ulicama i trgovima čarobnog Novigrada. Posjetitelje su tako zabavljali i nasmijavali hodači na štulama ''Go thru my legs''. Bila je tu i prof. Ruža Klimalić koju je publika čak morala pridržavati kako ne bi pala. Predstave Mr. Toonsa s trometarskim monociklom i velikim zelenim balonom i ''The test of Pirata'' privukle su veliki broj domaćih gostiju i turista. Muzičari na štulama ''Duo Shik-Shok'' su dodatno podigli atmosferu, dok je ovogodišnji program završio Cirkobalkana Cabareom.

Festival uličnih čarobnjaka se u Novigradu održao četvrtu godinu zaredom. Posjetitelji ove manifestacije su se pobliže upoznali sa suvremenim pristupima uličnom kazalištu. Kombiniranje glazbe, plesa i žongliranja sa zahtjevnim cirkuskim vještinama zasigurno nisu ostavili ravnodušne ni najveće kritičare. Ovaj je gradić sjeverozapadne Istre ovog vikenda nudio mnoštvo zanimljivih prizora poput hodanja po žici i konopu, rada s trapezom i svilom, te raznoraznih akrobacija. Neke od tih vještina mogli su isprobati i mališani, što je za njih bilo posebno iskustvo koje će im zasigurno ostati urezano u sjećanju.

Novigradski su parkovi, trgovi i šetnice na dva dana postali mjesta čarobnog svijeta mašte, a osim domaćih predstavnika, sudjelovali su i gosti iz Danske, Njemačke, Mađarske i Srbije. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter